Zeytinyağlı lahana sarması, Türk mutfağına özgü oldukça popüler bir yemektir. Yapılışı herkes tarafından zahmetli olarak nitelendirilse de aslında kolay bir yemektir. Zeytinyağlı bir yemek olduğu için hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilir. Özellikle ana yemeklerin yanına meze olarak veya ana yemek olarak da yenilebilir. Şimdi yemeğimizin tarifine gelelim.
Zeytinyağlı lahana sarması biz dahil bir çok ailenin en çok sevdiği ve tercih ettiği, yemek masalarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olarak bilinir. Hatta bu konuda gerçekten uzman olan kişilerin yaptığı lahana sarması üzerine yapılan “ondan iyisini yapan yok” veya “ondan başkasından yemem” veya “onun yaptığı gibi lahana sarması yapanı görmedim” türü cümleler, efsanedir.

Lahana sarması yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan bir tanesi de sarma için kullanacağınız lahanayı manavdan veya alışveriş yaptığınız yerden alırken mutlaka en büyüklerinden seçmektir. Bunun yanında seçtiğiniz lahananın kof yani içinin boşluklu olmasına dikkat etmek olmalıdır.
Lahana sarmasını yaparken, yemek piştiği esnada yemeğin suyuna biraz tuz, şeker, zeytinyağı ve limon suyu ilave ederseniz sarmanın yaprakları daha lezzetli olacaktır.
Zeytinyağlı Lahana Sarması İçin Gerekli Malzemeler
- 1 baş beyaz lahana
- 1.5 su bardağı kırık pirinç
- 1 su bardağı kaynamış su
- Yarım su bardağı kadar zeytinyağı
- 2 adet orta büyüklükle kuru soğan
- Yarım demet dereotu
- Pulbiber, karabiber, kuru nane, tuz
Zeytinyağlı Lahana Sarması Yapılışı
Zeytinyağlı lahana sarması için öncelikle soğanlar küçük küçük doğranıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra yıkanıp süzülen pirinçler ilave edilir ve iyice kavrulur. Pirinçler kavrulduktan sonra tuz ve baharatlar ekleyin. Karıştırıldıktan sonra üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave edilir.
Pirinçler suyunu çektikten sonra ocağın altı kapatılır. Daha sonra dolma içine kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır ve bir kenara alınır. Devamında lahana enine ve boyuna üçe kesildikten sonra karelere ayrılıp haşlama suyuna atılır. Bu şekilde 30 dakika yumuşayana kadar lahanalar haşlanır. Haşlanan lahanalar suyundan süzülür ve bir kaba alınır.
Düz bir tabak veya tepsi üzerinde sarmalar orta kalınlıkta sarıldıktan sonra tencereye sıkı sıkı dizilir. Tencere dizilmiş sarmaların üzerine 2 bardak sıcak su eklendikten sonra dağılmaması için üzerlerine bir tabak kapatılır. Tencerenin de kapağı kapatıldıktan sonra orta ateşte 45 dakika pişirilir ve servise hazır hale gelir.
Bazıları piştikten sonra tabak ile servis yaptıktan sonra üzerine tahin döküp yiyor, tabii bu tercih meselesidir. İşte bu ‘bazıları’ bunun çok lezzetli olduğunu söylüyor ama ben deneyemedim açıkçası.
Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi
Zeytinyağlı lahana sarması, Türk mutfağına özgü oldukça popüler bir yemektir.
Zeytinyağlı Lahana Sarması İçin Gerekli Malzemeler
1 baş beyaz lahana
1.5 su bardağı kırık pirinç
1 su bardağı kaynamış su
Yarım su bardağı kadar zeytinyağı
2 adet orta büyüklükle kuru soğan
Yarım demet dereotu
Pul biber, karabiber, kuru nane, tuz
Zeytinyağlı Lahana Sarması Yapılışı
Zeytinyağlı Lahana Sarması Yapılışı
Zeytinyağlı lahana sarması için öncelikle soğanlar küçük küçük doğranıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra yıkanıp süzülen pirinçler ilave edilir ve iyice kavrulur. Pirinçler kavrulduktan sonra tuz ve baharatlar eklenip karıştırıldıktan sonra üzerine 1 su bardağı kaynamış su ilave edilir. Pirinçler suyunu çektikten sonra ocağın altı kapatılır ve dolma içine kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır ve bir kenara alınır. Daha sonra lahana enine ve boyuna üçe kesildikten sonra karelere ayrılıp haşlama suyuna atılır ve 30 dakika yumuşayana kadar lahanalar haşlanır. Haşlanan lahanalar suyundan süzülür ve bir kaba alınır. Düz bir tabak veya tepsi üzerinde sarmalar orta kalınlıkta sarıldıktan sonra tencereye sıkı sıkı dizilir. Tencere dizilmiş sarmaların üzerine 2 bardak sıcak su eklendikten sonra dağılmaması için üzerlerine bir tabak kapatılır ve tencerenin de kapağı kapatıldıktan sonra orta ateşte 45 dakika pişirilir ve servise hazır hale gelir. Afiyet olsun.