Sitenizi hızlandırmak için 5 en iyi Cache eklentisi
  1. Anasayfa
  2. Wordpress

Sitenizi hızlandırmak için 5 en iyi Cache eklentisi

Eğer bir wordpress sitesine sahipseniz, sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesi ve Google sıralamarında üst sıralara çıkmak için önbellekleme eklentilerinden birini kullanmanız gerekiyor.

1

Web sitesi olan herkes günümüzde özellikle arama motorlarında ön sıralara çıkmak ve kullanıcı deneyimini artırmak için hıza çok fazla önem veriyor; zaten kendinizi bir web sitesi kullanıcısı yerine koyarsanız, siteye girdiğinizde sitenin açılış hızının iyi olması en önemli şeylerden biri olabilir. Kullanıcı deneyimi ve web sitesinde daha uzun süre kalma kararını doğrudan etkileyen web site hızı konusunda site yöneticileri de sitelerini daha hızlı açılmasını sağlamaya çalışıyor. Hal böyleyken, bunun birden fazla yöntemi olduğunu söylemek gerek. Bunlardan bir tanesi de önbellek yani cache eklentisi kullanmaktır ki bu yazımda sizlere 5 adet en iyi cache eklentisi hangileri, onu anlatmaya çalışacağım.

Web sitesi için önbellek eklentisi çok sayıda var, bu yazımda ben sizlere Wordpress için gerekli olan cache eklentilerini anlatmaya çalışacağım: dediğim gibi bunlardan eklenti kısmında oldukça fazla bulabilirsiniz. Size uygun olan bir tanesini seçmek, bu kadar fazla sayıda olduğundan kolay olmayabilir. Bu yazımda web sitenizin hızını artırmak için önbellek yani 5 adet en iyi cache eklentisi hakkında bilgi vereceğim. Bunları test edip karşılaştırmak için bazı yöntemler kullandım ve sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

WordPress Siteler İçin En İyi Cache Eklentileri Sitenizi hızlandırmak için 5 en iyi Cache eklentisi
Wordpress için en iyi cache eklentisi hangisi? Bu soruya cevap arayalım:

Öncelikle: Cache nedir?

Cache ismini kullanmamın sebebi, Wordpress eklenti kısmında arama yaparken bu ismi kullanacağımızdandır, yoksa Türkçesi tabii ki: önbellektir. Peki, önbellek nedir? Önbelleği tanımlamadan önce internete giriş yapmak için kullandığımız tarayıcıların web site verilerini nasıl çekerek görüntülediğini ve bizlere / sizlere aktardığını iyi bilmek gerekiyor. Herhangi bir siteye giriş yaptığınızda tarayıcılar şu adımları izler:

  • İnternet tarayıcısı öncelikle verileri çekip size aktarmak için web sitesi sunucusuna bir istek gönderir.
    • Web sunucusu bu isteği alır ve ardından veritabanındaki veriler ile eşleştirerek işler.
      • Web sitesinin bulunduğu sunucu bu verileri sizin tarayıcısınıza gönderir.
        • Tarayıcı da bu verileri alır ve size aktarır.

Bu işlemler her yeni tıklamanızda sunucuya gönderilerek ve tarayıcının yeniden veri alması işlemi tekrarlanacaktır. Bu tekrarlar bir süre sonra sunucuyu, tarayıcınızı dolayısıyla web sitenizin yavaş çalışmasına neden olacak; çünkü sürekli tekrarlıyor işlemleri. İşte Önbellekleme işlemi de burada devreye giriyor: tekrarlanan işlemleri azaltıyor, verileri sizin ekranınıza daha hızlı bir şekilde (daha önceden işlendiğinden) gönderiyor.

Cache, genellikle tarayıcıların sorgulanan verileri geçici olarak depolama işlemidir. Web sitesinden bir tık yaptığınızda her zamanki verileri bulmak yerine daha önceden bunları açtığından önbellek üzerinden size verileri gönderir. Bu da size zaman kazandırır. İşte sanal dünyada bu işleme önbelleğe alma yani cache işlemi diyor. En iyi cache eklentisi sorusuna yanıtı da aslında bunun için arıyoruz.

Neden Cache Kullanmalıyız?

Önbellek eklentisi kullanmak (illa eklenti kullanmaya gerek yok bunu kodlar yardımıyla da kısmen yapabilirsiniz ama konumuz eklentiler olduğundan) siteniz için size 2 ana avantaj sağlar ki bunlar;

  1. Web sitesi yükleme hızı artar: Önbelleğe alma, tekrarlanan işlemleri azalttığından web sunucusunun daha az yorulmasına ve daha seri çalışmasına neden olur, büyük istekleri tekrar tekrar işlemesine gerek kalmaz. Bu web sitesi performansını artırır ve daha sorunsuz çalışmasına da neden olur. Daha hızlısın yani…
  2. Daha yüksek bir SEO puanınız yani hız puanınız olur: Hız, SEO optimizasyonunun en önemli kriterlerinden biridir. Web siteniz ne kadar hızlı açılırsa, SEO puanı o kadar yüksek olur. Bu nedenle web sitenizin hızını artırmak için cache eklentisi kullanmak, daha yüksek bir SEO puanı almanıza yardımcı olur. Özellikle Google gibi arama motorları üzerinden sitenize oldukça fazla hit geliyorsa, hız konusu sizin için çok önemlidir demektir.

Eklentiler Web Sitelerini Nasıl Önbelleğe Alır?

Wordpress için aşağıda sizlere ayrıntılı olarak anlatacağım önbelleğe alma için önerilen eklentiler, siteniz için bu işlemleri yaparken kullandığı teknikler şu şekilde özetlenebilir:

TARAYICI ÖN BELLEĞİ

Tarayıcı Önbelleği, internete giriş için kullandığınız tarayıcının açmak istediği web sitesinin statik verilerini bilgisayarınız sabit diskinde depolamasını sağlama olayıdır. Bu işlem için herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız CSS / Javascript dosyaları, HTML, logo, resim, arka plan resmi vb. gibi web sitesi verilerini bilgisayarınızda depolayacağı anlamına gelir. Tarayıcı, bir dahaki sefere görüntülemek için direkt sunucudan değil, bilgisayarda bulunan bu verileri kullanarak siteyi size görüntüleyecektir demektir bu.

HTML ÖNBELLEĞİ (SAYFA ÖNBELLEĞİ)

HTML Önbelleği, verileri (sıklıkla açılan, tıklanan, görüntülenen) statik HTML dosyaları şeklinde depolama işlemidir. Birçok önbellek eklentisi bunu ana teknik olarak kullanır çünkü oldukça kolay ve etkilidir. HTML Önbelleği, HTML dosyalarını depolamak için oldukça fazla bellek kullanır. Bu nedenle, yalnızca çok fazla veriye sahip olmayan normal web sitelerinde iyi çalışır. Bu hususa dikkat etmenizi öneririm (Eğer sitenize oldukça fazla ziyaretçi varsa, bunu kullanmayabilirsiniz).

VERİTABANI ÖNBELLEĞİ

İŞLEM KODU ÖNBELLEĞİ

OBJECT ÖNBELLEĞİ

Türkçe’ye Nesne önbelleği şeklinde çevirebildiğim OBJECT Önbellekleme işlemi sadece WordPress siteleri için kullanılır, çünkü bu çerçeve kullanıcılara wp_cache işlevi sağlar. Bu işlevi, nesnelere (sorgular, oturum,…) isteklerin sonuçlarını RAM’de depolamak için kullanabilirsiniz. Nesne önbelleğini kullanmak için Memcached, Redis , XCache, APC,… gibi bir önbellek sistemi kurmanız gerekir . Yani biraz daha profesyonel bir durumdur; Redis mesela bir eklenti ancak Cpanel veya Pleks panelde bunun için ekstra ayarlamalar yapmanız gerekebilir.

Web Sitenizi Hızlandırmak ve Wordpress için en iyi Cache Eklentisi

Web sitenizde cache işlemi için kullanabileceğiniz ücretli / ücretsiz birçok eklenti vardır. Ben incelemelerim sonucunda, kullandığım eklentilerin sonuçları konusunda ve hem Wordpress forumları hem de Wordpress eklenti havuzundaki geri dönüşleri değerlendirdiğimizde ön plana çıkan en iyi cache eklentisi olarak 5 adet eklentiyi sizlere anlatacağım:

  1. WP Super Cache
  2. WP Fastest Cache
  3. Litespeed Cache
  4. W3 Total Cache
  5. WP Rocket

Yukarıdaki eklentilerin web sitesi hızlandırma başarısını test etmek için GTmetrix aracını kullandım. Önbellek eklentileri kullanmadan önce test amaçlı açtığım sitedeki PageSpeed puanım (yani sayfa hızı puanım) %48 şeklinde; bu da web sitemin hızı oldukça düşük demek. Bunu artırmalıyım. :)

WP SUPER CACHE

WP Super Cache eklentisi, eklenti havuzunda 2 milyondan fazla etkin yüklemeye sahip ücretsiz (ücretli versiyonu da var) bir önbellek eklentisidir. Bunun bir sebebi de herhalde WordPress ekibi olarak bilinen Automattic tarafından oluşturulmasıdır. Bu nedenle kalitesi ve güvenliği konusunda emin olabilirsiniz. Bu eklenti HTML Önbelleği kullanır ve normal web sitelerinde iyi çalışır.

WP Super Cache sayfaları sıkıştırma, Önbelleği Yeniden Oluşturma, Bilinen kullanıcılar için Önbelleğe Alma sayfaları gibi birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Ayrıca CDN ve Ekstra ana sayfa kontrollerini de destekler.

Öne çıkan özellikler:

  • Basit önbelleğe alma
  • Bilinen kullanıcılar için sayfa önbelleğe almayı kapatın
  • Önbelleği yeniden oluşturma
  • Sayfa Sıkıştırma Ekstra ana sayfa kontrolleri
  • CDN desteği

WP Super Cache eklentisini kurduktan sonra sitemin hız skoru %87 ye çıktı. WP Super Cache eklentisi hakkında söylenebilecekler; Wordpress ekibi tarafından geliştirildiğinden Wordpress altyapısına daha hakim bir eklenti, kullanımı kolay, daha stabil ancak skor konusunda diğer önbellek eklentileri kadar iyi değil.

WP FASTEST CACHE

WP Fastest Cache hakkında ilk söylemem gereken şey: yapımcısı bir Türk. Kullanımı kolay ve ücretsiz (ücretli versiyonu da var) bir eklenti olmasının yanında, Wordpress eklenti havuzunda oldukça başarılı sıralamalara gelmesi bizler için gurur verici. Eklenti HTML Önbelleğini ve Tarayıcı Önbelleğini destekler. WP Fastest Cache’in nasıl kullanılacağını öğrenmek çok zaman almayacaktır çünkü bu eklentinin kullanıcı dostu ve temiz bir kullanıcı arayüzü vardır. Bu nedenle, WordPress’e yeni başlayan biriyseniz, iyi bir çözüm olacaktır. WP Fastest Cache, oturum açmış kullanıcılar için Cache Timeout, Enable / Disable cache seçeneği, Preload Cache, … gibi birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Ayrıca CDN, SSL ve Cloudflare’yi destekler. Ücretli versiyonunda da daha fazla özelliğin yer aldığını, desteklenmesi gerektiğini de söyleyelim.

Öne çıkan özellikler:

  • Önbellek Zaman Aşımı
  • Önbelleği Önceden Yükle
  • Mod_Rewrite
  • Bir gönderi / sayfa yayınladıktan sonra tüm önbellek dosyalarını silin
  • Yönetici, önbelleğe alınmış tüm dosyaları ve küçültülmüş CSS, JS’yi seçenekler sayfasından silebilir
  • Kısa Kod ile belirli bir sayfa veya gönderi için önbelleği engelle
  • Giriş yapmış kullanıcılar, mobil cihazlar için önbellek seçeneğini etkinleştirin / devre dışı bırakın
  • CDN, SLL, Cloudflare desteği
  • Sayfaları ve kullanıcı aracılarını hariç tutma
  • ve daha fazlası…

WP Fastest Cache kullanıldıktan sonra, PageSpeed ​​Puanım F’den (% 48) A’ya (% 97) yükseldi. Büyük başarı, neredeyse %100!

LITESPEED CACHE

Litespeed Cache, güçlü ve ücretsiz bir eklentidir. HTML Önbelleği, Tarayıcı Önbelleği ve Object Önbelleğini destekler. Bu eklenti, WooCommerce, Yoast SEO, bbPress,… gibi popüler eklentilerle uyumludur. Litespeed Cache, Sunucu Düzeyinde Tam Sayfa Önbelleği, Tarayıcı Önbelleği, CSS / Javascript / HTML Küçültme, Görüntü Optimizasyonu, CDN Desteği, Lazy Load Images gibi diğer yararlı özellikleri destekler.

Not : Litespeed Cache eklentisinin tam ve başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için sunucunuzda Litespeed özelliği olması gerekiyor yani bir Litespeed sunucusu gerektirir. Bu eklentiyi seçmeden önce sitenizin üzerinde Litespeed özelliği olduğuna dikkat edin, özellikle paylaşımlı hostinglerde bu özelliği son zamanlarda çoğu hosting şirketi veriyor ama kendinize ait bir sunucunuz var ise litespeed ücretli bir özellik (sunucu açısından) önce onu satın almalısınız. Aksi halde, eklentinin tüm özelliklerini aktif ve başarılı bir şekilde kullanamazsınız.

Litespeed Cache eklentisi kullandıktan sonra, PageSpeed Puanım F’den (% 48) A’ya (% 97) yükseldi.

W3 TOTAL CACHE

W3 Total Cache eklentisi zengin özelliklere sahip ve ücretsiz bir eklentidir. Yukarıda listelediğim tüm Cache tekniklerini destekler. Bu eklenti, çeşitli önbelleğe alma ihtiyaçlarınıza uyacak birçok özelliğe sahiptir. Ancak çok fazla özellik olduğu için kullanımı kolay değildir. Bu eklentiyi başarılı bir şekilde kullanmak için biraz işin ustası olmak gerekir, bu konuda Google üzerinde Total Cache kurulum ayarları konusunda çeşitli öneriler var ama sitenize uygun olanları bulmalı ve ona göre işlem yapmalısınız.

Öne çıkan özellikleri:

  • Paylaşılan barındırma, sanal özel / ayrılmış sunucular ve özel sunucular ile uyumludur
  • CSS, Javascript, HTML, gönderiler, sayfalar, RSS beslemelerini küçültün
  • Sayfaları daha hızlı oluşturmak için kritik olmayan CSS ve Javascript’i erteleyin
  • Veritabanı nesnelerinin bellekte veya diskte önbelleğe alınması
  • Önbelleğe alma yöntemleri arasında , Redis, Memcached, APC, APCu, eAccelerator, XCache ve WinCache bulunur
  • Ters proxy entegrasyonu
  • AMP, CDN, SSL destekler
  • Web sitesi güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak çeşitli güvenlik özellikleri
  • Cloudflare, WPML ve daha fazlası…

W3 Total Cache kullandıktan sonra, PageSpeed ​​Puanım F’den (% 48) B’ye (% 88) yükseldi. Sanırım ayarlamaları güzel yapamadım. :)

WP ROCKET

WP Rocket eklentisi yayımladığım bu en iyi cache eklentileri listesindeki tek premium yani ücretli eklentidir. Önbelleğe alma ile ilgili tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek yapıya sahip olan eklentinin kullanımı da çok kolaydır. Bu nedenle, WordPress’e yeni başlayanlar için iyi bir seçimdir. E-ticaret siteleri ile de uyumlu olan eklenti Cloudflare ile uyumludur. Eklentiyi başarılı bir şekilde kullanmak için çeşitli makaleler hem resmi sayfasında hem de google üzerinde vardır. parası olan kullanabilir. :)

Öne Çıkan Özellikleri:

  • Hızlı ayar
  • Önbelleği Önceden Yükle
  • Site Haritasını Önceden Yükle
  • Sayfa Önbelleği (HTML Önbelleği)
  • Tarayıcı ön belleği
  • GZIP Sıkıştırma
  • Çok Dilde Uyumluluk
  • CDN
  • Geliştirici Dostu
  • e-Ticaret Dostu
  • Cloudflare Uyumluluğu

WP Roket eklentisini kullandıktan sonra Sayfa Hızı Puanım F’den (% 48) A’ya (% 98) yükseldi.

NOT: Sayfa hızı yani PageSpeed puanımda F demek, kötü demek; A demek başarılı yani çok hızlı demek. Sınavda en yüksek notu almak gibi bir şey bu. :)

Son sözler

En iyi önbellek eklentilerinden 5 adetini burada yazmaya çalıştım; bunlar genelde bilinen Wordpress eklentileri, alternatifleri zamanla olacaktır. En iyi cache eklentisi hangisi diye karşılaştırma yaptığımızda, WP Rocket eklentisinin test web sitesinde en iyi şekilde çalıştığını söyleyebilirim ancak bu ücretli bir eklenti; sonrasında Fastet Cache eklentisi daha hızlıydı. Tabii ki her eklentinin kendine göre artıları ve eksileri vardır ve her siteye veya sunucuya bağlı olarak eklentilerin etkileri farklı olabilir. Bu nedenle, öncelikle eklenti özelliklerinin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağını belirlemelisiniz. Umarım, yukarıdaki eklentilerden biri cache konusunda istediğiniz eklenti olacaktır.

Buraya ufak bir not da düşeyim: önbellekleme işlemini kodlar yardımıyla daha profesyonel bir şekilde yapanlar olabilir; yapabilirsiniz de… Ben de zamanla yazımın gelişmesi adına farklı eklentiler buldukça yazıyı güncelleyeceğim.

Görüşmek üzere.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 2
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. çok güzel anlatım dı teşekür ederim wordpress kuracaklara duyurulur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir