Uzun zamandır Redmi 5 Plus kullanıcısıyım. Kötü SAR değeri ve başarısız Kamera özelliği dışında oldukça memnun kaldığım telefonlardan biridir. Bu telefona bazen teknik bir işlem gereği veya farklı ROM denemek isteyenler TWRP kurmak isteyebilir. TWRP kurulumu yapmak isteyenler genellikle telefonun ayarlarında da değişiklik yapmak isteyen kişilerdir.
TWRP nedir peki? TWRP, android cihazlar üzerinde yer alan yazılımları kontrol etmek için kullanılan bir yazılımdır. TWRP işlemlerini genellikle telefon bootloader kilidini açmak isteyenler, custom rom yüklemek isteyenler, root yapmak isteyenler kullanıyor. Gelelim şimdi TWRP kurulumu nasıl yapılır? Elimizdeki cihaz Xiaomi Redmi 5 Plus.
Redmi 5 Plus için TWRP Kurulumu Nasıl Yapılır?
TWRP kurulumu yapmadan önce Redmi 5 Plus cihazınızda Bootloader (BL) kilidinin açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu anlamanın en basit yolu, telefonu yeniden başlattığınızda karşınıza MI logosu çıktığında logo altında “unlocked” yazısı çıkıyorsa Boodloader kilidi açık demektir. Eğer MI logosunu tek başına görüyorsanız maalesef kilit kapalı demektir. BL kilidini açmak için yapmanız gerekenleri ayrıyetten anlatmayacağım ama aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz. Her Xiaomi cihazı için aynı yöntem geçerlidir.
Yazıma sizin Bootloader kilidini açtığınızı varsayarak devam edeceğim ancak bu işlemlerin riski az olsa da küçük riskler taşıdığını belirteyim. Benim gözümün önünde yapılmadığı için sorumluluk kabul etmiyorum. Riski göze alan arkadaşlar kalan işlemlere devam edebilir, ilk defa yapanlar için video anlatımları da incelemelerini veya teknik konularda bilgisi olanlardan yardım almalarını özellikle öneriyorum.
İşlemlere başlamadan önce yedek almanızı da öneriyorum. Yedek almak her zaman faydalıdır.
Tüm işlemler bittikten sonra cihaz açılış ekranında kalırsa önlem amaçlı el altında duracak olan Magisk (Root) flash dosyasını da indirelim: https://github.com/topjohnwu/Magisk/releases/download/v16.0/Magisk-v16.0.zip
İlk olarak işlemleri yapmak için kullanacağımız dosyaların linklerini verelim:
TWRP image dosyası:
https://eu.dl.twrp.me/vince/twrp-3.2.1-0-vince.img (.img uzantılı dosyayı indiriyoruz)
Minimal ADB and Fastboot (ADB) dosyası: https://androidfilehost.com/?fid=745425885120698566
Bu da telefon için sürücüler (driver): http://pdanet.co/a/ adresine giriş yapıp Windows için olanı indirelim ve kuralım)
İndirdiğimiz ADB.exe dosyasını bilgisayarımıza kurup, TWRP image dosyasını sıkıştırılmış dosya içerisinde çıkartalım ve kurulum sonrası masaüstüne gelen Minimal ADB and Fastboot kısayolununun dosya konumuna atalım. (Örnek anadizin yolu; C:\Program Files (x86)\Minimal ADB and Fastboot şeklindedir. İçine atalım. .img dosyasının adını da twrp.img şeklinde değişelim de işlemler kolay olsun.)
Sıra geldi telefon ile işlem yapmaya… Telefonun şarjının dolu olduğuna dikkat ettikten sonra “ses kısma + power” butonlarına bakarak fastboot ekranını görene kadar basılı tutmaya devam edelim. Fastboot ekranı gelince hemen USB kablo ile telefonu bilgisayara bağlayalım. Fastboot ekranımız açık kalacak ve işleme devam edelim.
Şimdi Minimal ADB and Fastboot klasörünün içine girelim ve shift tuşuna basılı tutarak sağ tık yapıp komut penceresini açalım ve çıkan ekrana aşağıdaki satırı yazalım:
fastboot flash recovery twrp.img
Kodu kopyalayabilirsiniz.
Satırı aynen yazdıktan sonra enter tuşuna basalım ve 2 saniye kadar bekleyelim. Sonrasında “ses açma + power” butonlarına MI logosunu görene kadar basılı tutalım, logo açıldığında butonları bırakabilirsiniz. 10 – 20 saniye kadar bekledikten sonra TWRP ekranımız kurulu bir şekilde karşınıza çıkacaktır. TWRP ilk açılışda farklı bir dilde açılabilir, ancak ayarlar kısmına girip dünya şeklini seçerek dil ayarını güncelleyebilirsiniz.
Önemli NOT: Eğer TWRP ekranı ilk açıldığında sizden şifre isterse şifreyi girmeden işlemlere devam edip, wipe kısmından telefona format atalım. Bu telefondaki tüm verileri silecektir. Tekrar TWRP ekranına giriş yaptığınızda artık şifre sormayacaktır.
Bundan sonra “ses açma + power” kısmına basıldığında karşınıza TWRP ekranı gelecektir.
Redmi 5 Plus TWRP Kurulumu videolu anlatım ise aşağıdaki gibidir (yabancı dil)
TWRP kurulumu sonrası eğer cihaz açılmaz ise magisk ile telefonu rootlarsanız sorun ortadan kalkar: bunun içinde magisk dosyasını hafızaya atıp, TWRP üzerinden magisk dosyasını flashlamanız yeterlidir. Magisk dosyası linkini yukarıda paylaşmıştım.
Eğer herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız yorum olarak yazın, yardımcı olmaya çalışalım.
merhaba cihazım twrp modunda kaldı kapatığ açtıgımda da gitmiyor.
TWRP kurulumu sonrası eğer cihaz açılmaz ise magisk ile telefonu rootlarsanız sorun ortadan kalkar: bunun içinde magisk dosyasını hafızaya atıp, TWRP üzerinden magisk dosyasını flashlamanız yeterlidir. Magisk dosyası linkini yukarıda paylaşmıştım.
Videodakine göre yaptım ama fastboot modunda hala
Tekrar deneyin.