Penguin 4.0 güncellemesi yayınlandı
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar - İnternet ve Programlar

Penguin 4.0 güncellemesi yayınlandı

1

Google, internette web sitesi olan herkes için bulunmaz bir ‘nimet’. Günümüzde (özellikle ülkemizde) neredeyse her şey onun üzerinden aranıyor, bulunuyor. Son dakika haberleri mi? Hemen Google… Maç sonucu mu? Hemen Google… Eşya mı alacaksın, aradığın telefon en ucuz nerde, nerelere gitmelisin falan derken milyonlarca soruya cevap bulabileceğimiz bir kaynak olmuş durumda. Ve daha da önemlisi: Google yapımcıları bütün bunların farkında! Dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline gelen Google, önemli bir rehber konumunda ve bu rehberliği iyi yapmak için zaman zaman yeni algoritma güncellemeleri yapıyor. Google’nin arama sonuçlarını ise 200’den fazla ‘sinyal’ belirliyor ama bizler daha çok buna Penguin algoritması diyoruz. Bu algoritmaya en son 2 yıl önce güncelleme yapılmıştı. 23 Eylül 2016 tarihinde Google, yeni bir güncelleme yayınladı ve Penguin 4.0 sürümünü aktif hale getirdi. Peki Penguin 4.0 ile gelen yenilikler neler?

PENGUİN 4.0 YAYINLANDI

penguin4

Google arma sonuçlarını belirlemek için kullandığı algoritmada 200’den fazla benzersiz sinyal ve diğer ‘ipuçlarını’ kullanıyordu. Bu sinyaller arasında anahtar kelimeler, içeriğin özgün olup olmaması, bulunan ülke/bölge/il, PageRank değeri, SSL var mı yok mu, SEO uygunluğu gibi bir çok özellik sayılabilir. Bütün bunları bir araya getirip belirli bir sisteme sokan algoritmaya Penguin diyoruz aslında. 2012 yılında ilk olarak karşımıza çıkan Penguin algoritması için 23 Eylül’de Google yeni bir güncelleme yayınladı ve 4.0 sürümüne geçiş yaptı. Penguin algoritması için en son güncelleme 3 Ekim 2014 tarihinde yapılmıştı ve 3.0 koduyla tanıtılmıştı. Yayınlanan yeni güncellemenin en önemli yanı artık “anlık” olarak algoritmanın çalışacak olması söylenebilir. Son güncellemenin tüm dünyada aynı anda ve tüm dillerde yayına girdiğini de hatırlatayım. Penguin algoritması üzerinde Google yaklaşık 2 yıldır geliştirme ve test çalışmaları yapıyordu.

PENGUİN 4.0 GÜNCELLEMESİ İLE NELER DEĞİŞTİ

Penguin algoritmasında yapılan yeni değişikliğin getirdiği en önemli yenilik ‘gerçek zamanlı’ olması. Bu özellik web yöneticilerinin de en çok istediği özelliklerden bir tanesi. Peki Penguin algoritmasının gerçek zamanlı olması ne demek? Daha öncesinde web sitenizde yaptığınız değişikliklerin Google’de yansıması belirli bir süre sonra belli oluyordu. Yeni gelen güncelleme ile artık web sitenizde yaptığınız yenilikler vs. Google sıralamanızı aynı anda etkileyecek. Buradaki değişikliklerden kasıt eklediğiniz yazılar değil; yazılar zaten bir süre sonra Google tarafından indeksleniyor ve sonuçlarda gözüküyor. Burada anlatılmak istenen Google sıralamanızı etkileyecek değişiklikler: yani SSL mi aldınız sitenize? hemen sıralamanız değişecek… Buna benzer örnekler artırılabilir. Bu durumdan en çok etkilenecek kesim ise SEO konusunda çalışmalar yapacak kişiler olsa gerek. Google daha önce backlink satışı yapan kişi ve firmalara güncelleme yaparak balta vurmuştu, şimdi de SEO ‘hocalarına’ işlerini belirli zamana yaymamaları gerektiği uyarısı yapıyor bir nevi Google.

Google botlarının artık daha ‘dinamik’ olması arama sonuçlarında spam ve kalitesiz içeriklerin çıkmasını da engelleyecektir. Google resmi blogunda yayınladığı yazıda şu uyarıyı veriyor: sıralamayı etkileyen 200’den fazla sinyal var ve bu sinyaller eşliğinde sıralamanız belirlenecek. Google ayrıca “Bir sayfanın sıralaması artık sayfanın tekrar taranmasından ve yeniden dizine eklememizden kısa bir süre sonra geçerli olacaktır. Bu durum, Penguin ile ilgili gelecekte yapılacak güncellemer hakkında yorum yapmayacağımız anlamına da gelmektedir. Penguin artık daha ayrıntılı. Penguin artık bir sitenin tamamının sıralamasını etkilemek yerine spam sinyallerine göre sıralamayı ayarlayarak spam’ın değerini düşürmektedir.” ifadelerine de yer veriyor. Bu cümleler, Google’de üst sıralarda çıkmak isteyenler için önemli cümleler.

Google Penguin güncellemesi ile internet sitesi sahiplerinden ekstra bir şey istemiyor aslında: sadece sistemin artık anlık olduğuna dikkati çekiyor ve daha dikkatli olmanızı istiyor.

  • Yazılarda yaratıcı ve alakalı etiketler kullanmak hala çok önemli. Fakat konuyla alakasız hit çekme amaçlı etiketler sitenizin algoritma tarafından ‘spam’ olarak algılanmasına neden olabilir.
  • Bunun dışında kalitesiz ve alakasız sitelerden alınan backlinklerin siteniz için zararlı olacağını hatırlatmak var. Fakat bu kısım çok tehlikeli: sizi ‘sevmeyen’ biri, sitenize kalitesiz ve alakasız sitelerden backlink alırsa sıralamanız düşebilir! Bunu yapabilirler, evet: çünkü algoritma anlık çalışıyor ve böyle bir ‘hain’ plan sonrası sıralamanız düşebilir. Burada yapmanız gereken bazı işlemler var. Google Search Console sürekli kontrol etmeniz gerekecek. Webmaster Searc Console > Arama Trafiği > Sitenize Gelen Bağlantılar alanını sürekli kontrol etmeniz gerekiyor. Sitenize gelen bağlantılar içerisinde bilginiz haricinde gelişen linkleri silme imkanı var ise silin, eğer silemiyorsanız bağlantı reddet işlemi gerçekleştirmelisiniz.
  • Dış sitelere verilen bağlantıların “nofollow” olup olmadığını kontrol edin.
  • Mobil uyumluluk ve AMP Entegrasyonu hala çok önemli. Wordpress kullanıcılarının Wordpress AMP eklentisini kurmasını tavsiye ediyorum.
  • Yazılarınızın özgün olması gerekiyor. Bunun yanında yazınıza alt açıklama, header tag’lerini eklemeyi unutmayın.
  • 404 hata sayfası, sitemap gibi sayfaların oluşturulması gerekiyor.
  • Yazdığınız yazıları ‘backlink’ kazanmak için farklı sitelerde ‘kopyala/yapıştır’ yaparak sakın yayınlamayın! Google özgün yazıya değer verdiğini söylüyor; onlarca sitede yazınızın olması ‘kopya’ olarak nitelendirilir ve sıralamanız düşebilir. Kalitesiz spam niteliğinde alınmış olan backlinklerin sayfaları olumsuz etkilenecek, sitenin tüm değerlendirmesine etki etmeyecek yorumunda bulunanlar da var.
  • E-ticaret sitelerinde yüklenen ürünlerin özellikleri, kullanımı, açıklaması gibi değerleri bulunan siteler avantajı elinde bulunduracak. E-ticaret sitelerinin SEO konusunda daha çok çalışması gerekecek.

Aslında gördüğünüz gibi Google açısından yapmanız gereken bir çok şey hala aynı: fakat artık dediğimiz gibi her şey anlık olacak. Backlinklerinizi takip etmeniz gerekiyor. Fakat iyi yanı olarak yaptığınız işlemlerin/çalışmaların sonuçları görmek için 6 ay gibi süreler beklemeye gerek kalmıyor. Doğru hamleler ile sıralamanızı anlık olarak yukarı taşıyabilirsiniz.

Google Penguin güncellemesinden kazananlar

Google açıklamalarında “Google, herhangi bir siteyi ücret karşılığında daha sık taramaz ve arama işimizi gelir getiren AdWords hizmetimizden ayrı tutarız.” ifadesini kullansa da parası olanın düdüğü çalabileceği bir güncelleme olmuş diyebiliriz. Küçük siteler ne kadar kurallara uygun yazı yazsalar da üst sıralara çıkma şansları daha da azalmış gibi gözüküyor. Kullanıcı deneyimi açısından verimli/yararlı bir güncelleme olsa da bizim gibi küçük sitelerin anlık karşılık verebileceği bir ortam yok maalesef. Adwords reklamı verenler zaten üst sıralara çıkıyor. Parayı basan uzun süre üstte kalacak, sonrasında yapacağı doğru hamleler ile bağlantılarını yukarı da tutma şansı yüksek. Yeni algoritma ile ilk sırada durma ‘garantisi’ yok. Her an her şey olabilir. Penguin konusunda güncellemelerin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor, bunu da belirteyim.

Google arama sonuçlarını 200’den fazla sinyalin etkilediğini söylemiştik. Google Penguin algoritması bunlardan sadece bir tanesi. Fakat arama sonuçlarına etkisi büyük. O yüzden çok önemli.

Hepimize hayırlı olsun.

Google Penguin Güncelleme Geçmişi:

  • Penguin 1.0 Nisan 24, 2012
  • Penguin 1.1 Mayıs 22, 2012
  • Penguin 1.5 Ekim 5, 2012
  • Penguin 2.0 Mayıs 23, 2013
  • Penguin 2.1 Ekim 4, 2013
  • Penguin 3.0 Ekim 18, 2014
  • Penguin 4.0 Eylül 23, 2016

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir