1967 Rize Çayeli doğumlu şair Mustafa KUTLU’nun ikinci kitabı Kutlu Aşk piyasaya çıktı. Daha önce yazmış olduğu şiirlerden seçmelerin yer aldığı Kutlu Söz Selam adlı kitabından sonra Mustafa KUTLU’nun ikinci kitabı Kutlu Âşk adıyla piyasaya çıktı. “Anadolu Aklı”nın duru bir damlası olarak nitelendirebileceğimiz Rize ili Çayeli ilçesi Sırt Köyü sakinlerinden olan Mustafa KUTLU, bu kitabıyla yine birbirinden değerli ve özel şiirleri ile sevenleriyle buluşturuyor. Sırt Köyü’nde hali hazırda kahvecilik yapan ve çay tarımıyla uğraşan Mustafa KUTLU’ya bu güzel şiir kitabı için ne kadar teşekkür etsek az.
Mustafa KUTLU daha önceki eseri olan Kutlu Söz Selam ile kalitesini bana göre göstermişti. Zaten yıllardır hem köyünde olsun hem de son dönemlerde sosyal medyanın yayılmasıyla sosyal medyada olsun çevresinden olumlu dönüşler almıştı. Belki de çocukluk hayaliydi bu kitaplar… Kitabın önsözünü de yazan Hasan SARI’ya ayrı bir parantez açarak teşekkür edelim: onun sayesinde bu güzel şiirler gelecek nesillere aktarılacak belki de. Bu kitabın benim için önemi ise çok farklı.
Kutlu Aşk Kitap İncelemesi
Şöyle ki: blog yazmayı ben günlük tutmaya benzetiyorum ve herhangi bir kaygım olmadan yazıyorum. Bu sefer Kutlu Aşk adlı eserin arka kapağında benim de ismim ve kitap hakkındaki yorumum var. Yorumumu aynen kitabın arkasındaki şekliyle buraya da ekliyorum: “İsmi tanıdık gelebilir size ama hayatı gerçekten çok farklı; bu da yazarın okunması incelenmesi desteklenmesi için en önemli etken bana göre. Zengin kelime dağarcığı ile bütünleşen, kendi penceresinden aktardığı hayata aşka (sanal değil gerçek aşka) bakış açısı ile ortaya çıkan şiirleri okurken mısraların arasında kendinizden izler de bulacaksınız. İlk kitabı, “Kutlu Söz Selam” ile yazar kendini ispatladı ki ilk kitabı sonrası mutlaka aşk konulu eseri de peşi sıra gelmeli demiştim. “Aşk” iddialı bir alan. Artık kardeş geldi. Duyguların söz olarak aktığı bu eserde hayata, inanca, aşka dair bizi biz yapan değerler kalbinizi ferahlatacak bazen hüzün bazen mutluluk bazen özlem içerisindeyken farklı bir okuma deneyimi yaşayacaksınız. İnanın keyifli saatler birbirinden anlamlı ve güzel şiirler sizleri beklemekte. Okuyun okutun.” Bu arada kitabı ilk çıktıktan sonra da tekrar okumuştum ancak sınav ve iş tempom nedeniyle iş bu yazı uzun süredir taslaklarda bekliyordu, bugün nihayete ermesi gerekti, nasip diyelim ve yazarımızdan ufak bir özür dileyelim.
Bunun dışında kitap hakkında yorumu arka sayfada yer alan Namık Kemal Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Boynukara ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gürsoy SOLMAZ’ın da görüşleri yer alıyor. Onları da aşağıda ekliyorum.
Kutlu, üslubu ve tarzı olan bir şairdir. Onun şiiri kafiye tutturmaktan öte bir nitelik taşır. Entelektüel kaygılardan, süsten, laf kalabalığından uzak, damıtılmış şiirlerdir. Halk şiiri geleneğini hakkını vererek sürdürür. Yaşadığı toplumun hem coğrafyasına hem de ruh iklimine sevdalı bir şairdir. Onun coğrafyası bulunduğu yerle sınırlı değildir. Kutlu, sadece eskiye takılıp kalmaz, geleceği muştular. Onu okurken sarsılırsınız ama savrulmazsınız. Dayandığı kadim kültür, inanç, gelenek sizi bir arada tutar. Bir şairin bütün şiirleri manşete çekilecek kadar ustaca olmayabilir. Bu Kutlu için de geçerlidir. Ancak bir bütün olarak bakıldığında, çok iyi şiirler yazdığını iddiayla söyleyebiliriz. Şiirin sesine kulak verelim. Mustafa Kutlu’nun sesine…
Prof. Dr. Hasan Boynukara / Namık Kemal Ün./ Fen Ed. Fak. Böl. Baş.
Kelimelerle satranç oynayan usta. Her mısrada verdiği mesajlarla sarsıyor insan beynini. Her mısrası düşünülmeye değer felsefe içeriyor. Her konuda yazabilecek üretkenliği her konuya hâkim oluşu ile şiir literatüründe adından bahsedilecek kadar kalemşuar. Varlığını mısralarıyla müjdeleyen şairi kısa yazacak kadar uzun zaman bulamamam yazdıklarını makbül saydığımdandır. Adı ve soyadıyla müsemma olan şairi daha çok şeyler yazacağı düşüncelerimle alkışlıyorum.
Dr. Gürsoy Solmaz / Erzurum Atatürk Üni. Edebiyat Fak. Öğr. Üyesi
Kitap hakkında değerli hocaların yorumları kapakta
Her iki hocamızın yorumlarından sonra şiir kitabı hakkında benim fazla söz söylememe gerek yok aslında. Kitap kapağından da anlaşılacağı üzere içeriğinde daha çok milliyetçi öğeler barındıran, vatan – millet ekseninde ülkenin bekasını anlatan derin sözler barındıran, anlattığı felsefe ile sizleri düşündürecek birbirinden güzel şiirler yer alıyor. Günümüzde masumiyet o kadar örselendi ki artık inandırıcılığını, etkisini kaybetti. Şairlerin işi eskiye göre daha zor: kolaya kaçanlar ise günümüz şiirlerinin kalitesinin farkına vardığında hata yaptığını görüyor. O yüzden böyle kaliteli içeriklerin yer aldığı Kutlu Aşk adlı eseri okumanızı, kütüphanenizde bulundurmanızı öneriyorum.
Bu arada belirtmekte fayda var: çoğu kitap satış sitelerinde Mustafa Kutlu diye arandığında farklı ve ünlü bir yazar karşımıza çıkıyor ama bu Mustafa Kutlu başka bir Mustafa Kutlu… Eserler sitelere eklense de yazar ayrıntılarına bakıldığında farklı yazarın eklendiği görülüyor. Bunu uzun zamandır düzeltmemeleri de garip.
Boy yayınevi tarafından piyasaya sürülen yaklaşık 105 sayfalık kitabın son şiirinde adeta Yavuz Sultan Selim’in şiiri düz veya üstten aşağı okuduğunda aynı satırı okuduğunuz o ünlü şiirine atıfta bulunurcasına bir şiir bizleri karşılıyor, onu da sizlerle paylaşmak istiyorum:
Kutlu der ki / içimde ki / sancılar / neden dinmez
İçimde ki / bu kor alev / artar da / asla sönmez
Sancılar / artar da / felek yüzünü / bize dönmez
Neden dinmez / aslan sönmez / bize dönmez / çarkın var.