1. Anasayfa
  2. Kişisel Yazılarım

Kitap yorum: Roverandom


0

Not: Bu kitap hakkındaki yazımı geç yayınlamak zorunda kalmamın nedeni, kitabı istanbul tatilinde okumam ve ajandama kayıt etmemden ötürüdür. Lütfen bunu dikkate alarak okuyunuz.


Uzun zamandır kitap okumaya ara verdiğime çok üzülmüştüm, bu kitaba başlarken… Aslına bakarsanız son zamanlarda içimde kitap okumaya karşın bir açlık belirmeye başlamıştı açıkcası… fakat araya ramazanın girmesiyle sanırım bende bir kitap okumama orucu tutmaya başlamıştım bir nevi, bayramın gelmesiyle artık vakti geldi deyip bende bu kitabı elime aldım ve okumaya başladım; kısa olması da aslında başlangıç için iyi bir seçimdi diyebilirim.

ismini daha önce bir çok kez duyduğum ve en önemli yapıtlarından birinin film uyarlaması olan yüzüklerin efendisini bir çok kez izlediğim yazar ve profesör J.R.R Tolkien’in bu çocuk hikayelerinden biri olan Roverandom kitabımını okumaya başladığımda aklımda hep yüzüklerin efendisi filmi var idi…

yanılmadım diyebilirim… daha ilk paragrafta Gandalf’ı gördüm cümlelerde, aslında onu anlatmasa da…

Çocuk hikayesi demişken, 18 sayfa tutan kitabın önsözü yazara ait değil: onun çocuğuna ait!. zaten bir çok kişi bilir yazarın kitaplarının ve en önemlisi yüzüklerin efendisinin tüm hakları çocuğuna ait. Önsözde kitabın nasıl ortaya çıkarıldığı anlatılıyor: müsvette haldeyken derlendi, yazarın ailesinden gerekli izinler alındı ve yayınlandı. Ve bu önsözden yazarın bu kitabı çocuk romanı olarak görmediğini de anlıyoruz..

Yazar kitabı çocuklarından birine adamış. Ortaya çıkma hikayesi de ilginç, bu konuda bakın ekşisözlük ne diyor: 1925 yilinda, tolkien ailesi tatildeyken, ailenin en kücük elemanı michael cok sevdiği kücük oyuncak köpeğini kumsalda kaybeder ve babası da onu sakinleştirmek için “yürrü lan eve, eşşek sıpası” demek yerine michael için oturup gercek bir köpek hakkında bir öykü yazar, ve köpeğin kayboluşunu açıklar. öykü, bu öyküdür, bize de okuyup takdir etmek düşer.

Önsözün uzun olduğunu söylemiştim, burada yazarın oğlu Christopher Tolkien kitap hakkında ve aslında yazarın bilinmeyen diğer kitapları hakkında bize önemli bilgiler veriyor. Okumaya değerdi doğrusu.

Elimdeki bu kitap yazarın oğlu için uydurduğu ve bana aceleci gelen bir ürün gibi geldi; onun için bir çırpıda okudum ama aklımda hep şu kaldı: yazar, orta dünya kurgusunu bu kitapla mı başlattı? Gerçekten deneme türünde bir kitap sayılabilecek bu kitapta orta dünya serisi kitaplarında yer alan bir çok figürün betimlemesi yapıldı gibi… Fakat çok iyi derlenmemişti, belki de üstünde daha çok çalışma fırsatı bulsa daha iyi bir kurgu ve yapım ortaya çıkabilirdi ama önsözden anladığımız kadarıyla yazarın buna da pek fırsatı olmamış…

Kitabın kısa olması sıkılmamam ve bir an önce bitmesi için önemli bir etkendi, bir çırpıda okudum…

Şunu söyleyebilirim son olarak: eğer tolkien hayranıysanız bu kitabı da mutlaka okumalısınız; çünkü tolkien in kurgusunun başlangıç tohumları bu kitapta atıldı gibi… Yoksa, okumayın =)

iyi okumalar.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir
Kitap Yorum: Yavuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir