1. Anasayfa
  2. Joomla

Joomla Kurmadan Önce Bilinmesi Gerekenler


1

joomlaJoomla ile web site yapmaya karar verdiyseniz, bu yazıyı okuyorsunuz demektir…

Öncelikle sizden isteğim, resimli anlatmayacağım bu yazıdaki herşeye harfiyen uymanızdır; en acemi kullanıcıların bile joomlayı kurmaya başlamadan önce bilmesi gerekenleri en ince ayrıntısına göre ( kendimce ) burada yazacağım..

 

1. Joomla bana göre biraz sabır işidir ama şunu size kesinlikle söylüyorum: joomla’ya alıştıktan sonra emin olun bazı şeyleri artık ” tak tak ” yapacaksınız… Eliniz alışacak çünkü, hep aynı şeyleri yapacaksınız bazen : bileşen ekle, plugin ekle ya da kaldır… Belirli bir aşamadan sonra yapacaklarınız belki de sadece kurduğunuz bileşenlerde takılmak ( örneğin forum ) ya da güncelleme çıktığında bunu yapmak ki bir güncellemeyi doğru yaptıktan sonra yine aynısını yapacağınızdan sorun olmayacak..

Yine yazımın başına dönecek olursak: sabır… Bir çok arkadaşıma joomlayı önerdim, internette boş vakit geçirdikleri, birşeyler öğrenmeleri için.. Ama hepsi de daha tam başlamadan vazgeçtiler: bu kadar yazı okunur mu? resimlerin hepsine bakacakmıyım? bileşen nedir? gibi sorular canlarını sıkmaya başladı… şöyle düşünün: yürümeyi öğrenene kadar zorluk çektiniz ama öğrendikten sonra sizin için bu sorun oldu mu? hayır… O yüzden öğrenene kadar geçen sürede ki sabrınız sizin için önemlidir.

Bir de şu var: tüm internet yaşamınızı facebook, msn gibi alanlarda geçirenlerdenseniz sizin için sorun 2-3 katına çıkıyor: çünkü bir çok kelimeden habersizsiniz demektir: örneğin php, ftp gibi.. Bu da sizin daha sabırlı olmanızı gerektirecektir.

 

2.  Diyelim ki sabırlısınız, bazı şeylerden de haberiniz var: o zaman 2. aşamadasınız demektir. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken joomlayı öğrenmek ve bazen elinizdeki siteyi gerekirse bozmak… Ki burada ilk baştan bilmeniz gereken şeyi söylüyorum size: joomla ile çalışırken, mutlaka yedek almak gerektiğini unutmayın, yoksa yanarsınız… üzülürsünüz…

 

3. Şimdi geldi kurulum aşamasına… Kurmadan önce bilinmesi gerekenler ise, joomlayı kuracağınız hostingin ,

  • Linux Hosting
  • Sunucu PHP versiyonu 5.x
  • Safe Mode Kapalı (Güvenli Mod)
  • GDI, ZLİP, XML, MySQL destekli olmalıdır.
  • Bunlar olmadan joomla’ya başladığınızda sonuç alamassınız. Kurduğunuz bileşen-modül-pluginler çalışmaz.
    Onun için en başta önemli olan konu hemen kendini ele veriyor: hosting ve hosting şirketi..
    Ülkemizde bir çok şirket var bu konuda, ben 3 tane sayacağım : hozzt.com, turkishost.com, markum.net
    Ben bunların 3 ü ile çalıştım ve şuan en başta yazdığım şirketin hostunda web sitelerim…
    Yabancı şirketleri de tercih edebilirsiniz, özellikle fiyat bakımından onlar daha uygun olabiliyor ama ilk defa hosting alacaksanız ve yabancı dil sorununuz var ise türk şirketlere yönelmenizde fayda var diye düşünüyorum…
    4. Joomlada bazı terimler var, onların ne olduklarını bilmek lazım:
    bileşen, joomla için genel olarak kullanabileceğimiz eklentilerin bütününe verilen ad olarak diyebiliriz… Örnek olarak bunlara forum veya dosya eklentisi – ki eklenti yerine bileşen kullanacağız artık – verilebilir.
    modül, daha çok sabit içerik veya üyeden bağımsız içerikleri görüntülemek için kullandığımız bir eklentidir. Fakat bazı modüller bileşenlerin içeriklerinin gösterimi için de kullanılabiliyor; örneğin forum son mesajlar modülü gibi..
    Plugin, bunların bir diğer adı da bottur. İşlevleri sitenin işleyişine katkıda bulunmak diyebiliriz. Örnek olarak resim boyutlandırıcı pluginini verebiliriz.
    templates, yani kısaca temalar.. Bunlar da joomla sayfanızın görsel halidir.
    Bileşen – modül – plugin , joomla için vazgeçilmez 3 elementtir diyebiliriz. Bunlar dışında dil dosyaları vs. de var ama onlar çok karşınıza çıkmayacak belki de… Bu 3 elementin kurulumu 1.5 versiyonu için aynıdır fakat panelleri farklıdır doğal olarak… Kurulumu joomla admin panelde ( türkçe ) ekle/kaldır bölümünden kurmak istediğimiz eklentiyi seçip kur demekten ibarettir. Eğer istenilen herşey uygunsa kurulumda herhangi bir sorun olmayacaktır. Bu bölümü daha ayrıntılı olarak ele alacağız. Temalarda benzer şekilde kurulmaktadır.
    5. Joomla siteniz için karakter kodlaması utf – 8 olmak zorundadır. Önce şunu söyleyelim: utf – 8 nedir = 8 bitlik bir Unicode karakter seti formatı olup, “Unicode Transformation Format”‘ın kısaltması olarak kullanılmaktadır. Bazı dillere özgü karakterlerin okunması ve yansıtılmasında kullanılmaktadır(Örnek: Türkçe ç, ş, ö, ğ, harfleri için). Yani demek odur ki, siteniz türkçe olacağından türkçe karakterlerin doğru görüntülenmesi için bu karakter kodlamasını kullanacağız.
    Bütün bunlardan sonra yapmanız gereken, joomla kuruluma başlamaktır…
    iyi eğlenceler.

     

     

    • 0
      alk_lad_m
      Alkışladım
    • 0
      sevdim
      Sevdim
    • 0
      e_lendim
      Eğlendim
    • 0
      _rendim
      İğrendim
    • 0
      be_endim
      Beğendim
    • 0
      be_enmedim
      Beğenmedim
    Paylaş
    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir