Sinekritik: Tomb Raider (2018)
  1. Anasayfa
  2. Sine Kritikler

Sinekritik: Tomb Raider (2018)

3

Tomb Raider oyunseverlerden çok Angelina Jolie hayranlarının bildiği filmlerin başında geliyor ne yazık ki; 2001 ve 2003 yılında beyazperdeye gelen serinin filmlerinde karşımıza seksilikte sınır tanımayan Angelina Jolie çıkmış ve Lara karakterini canlandırmıştı: bu karakterin köpek balığına yumruk atıp kuyruğuna tutunarak yüzeye çıktığı sahneyi hala hatırlayanlar gülümseyecektir. Filmin yapımcıları Gary Barber ve Graham King da bunun farkında olacak ki; Tomb Raider için yeni ve iyi bir başlangıç yapmaya karar verdiler. 2018 yapımı Tomb Raider filminin yönetmen koltuğunda daha önce Dalga filmi ile tanınmış Norveçli yönetmen Roar Uthaug yer alırken; başrolde de yine iskandinav vatandaşı olan Oscar ödüllü Alicia Vikander yer alıyor. Tomb Raider film kadrosunda yer alan diğer önemli isimler Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas.

Yeni Alicia Vikande Tomb Raider

Son iki oyununda çehresi değiştirilen Lara Croft karakterinin sinema versiyonunun nasıl olacağı merak ediliyordu; çünkü Jolie – bence – oyunun atmosferine uymuyordu. Bu değişiklik sonrası başrolde yeni bir isim göreceğimizi düşünüyordum ki yanılmadım; beklentinin üstünde bir oyun sergileyen Alicia Vikande, Lara karakterini başarıyla oynadı. 2015 yılıyla çıkış yapan Vikander Ex Machina’daki Ava ve Danimarkalı Kız’daki Gerda rolleriyle akıllara kazanmış ve rüştünü ispat etmişti. Hatta Danimarkalı Kız’daki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanmıştı.

Alicia Vikander bu filminde rolü için elinden geleni yapmış diyebiliriz. Hem aksiyon sahnelerinde hem duygusal sahnelerde çok başarılı buldum. Kuşağının en iyilerinden olan oscarlı Alicia Vikander hem fiziksel olarak acayip bir gelişim kaydetmiş hemde psikolojik olarak çok iyi hazırlanmış. Alicia Vikander neredeyse düblörsüz inanılmaz aksiyon sahnelerinden altından büyük başarıyla kalkmış. (Scarlett Johansson gibiler neredeyse her karede dublör kullanıyor)

 

Tomb Raider yeni görünümü ile karşımızda
Tomb Raider yeni görünümü ile karşımızda

Tomb Raider Sinekritik

Filmi eski seriyle karşılaştırma çabasını anlıyorum; hangisi iyi hangisi kötü yorumu yapılabilir ama bunun dışındaki karşılaştırmaları abes görüyorum. Çünkü bu filmde olay eskiyi aratmak değil, yeni bir başlangıç yapmak. Oyunun yeni serisini oynayanlar daha iyi bilecektir; oyunun yapımcıları Lara Croft karakterinin değişmesine ihtiyaçları olduklarını ve o iri göğüslü dolgun kalçalı seksi kadın figiründen çıkıp atletik cesur genç bir kız figürünün daha çok heyecan katacağına inandıklarını belirterek ciddi ve cesaret isteyen bir karar almışlardı.

Tomb Raider 2018 Konusu

Maceracı babası Richard Croft’un (Dominic West) gittiği bir keşif gezisinden hiç dönmemesi yüzünden, genç Lara Croft (Alicia Vikander), babasını 7 yıldır görmemiştir. 21 yaşındaki Croft’un hayatta hiçbir görünür amacı yoktur, okulunda sık sık devamsızlık yapmakta, bisiklet kuryeliği işiyle güç bela hayatta kalmaktadır. Nitekim babasının hayatta olmadığı gerçeğini kabullenemeyen Croft, bu nedenle babasından kalacak büyük mirası ve şirket sahipliğini de reddetmiştir. Babasının yokoluşundaki sırrı çözmeye kararlı olan Lara Croft, sadece gitmesi bile çok tehlikeli olan mitolojik sırlarla dolu bir adaya çıkarak inanılmaz tehlikelerle dolu bir maceraya atılır. (Kaynak: Beyazperde)

Tomb Raider Film Eleştirisi

Gelelim filmin kritiğine; filmin aksiyon dozu tatminkar olsa da bulmaca ve tuzak detaylarına daha fazla yer verilse ve biraz ciddi düşünülse (pat diye bulunmasa) daha iyi olabilirmiş. Ancak yönetmenin aksiyon sahnelerindeki hakimiyeti ile görüntü yönetmeninin ustalığını tebrik etmek gerek. Yer yer Mumya filmini anımsatan klasik sürükleyici yapısıyla dikkat çeken filmin senaryosunun sıradan olduğunu da söylemeliyim. Gizem, bulmaca eksikliği filmin önemli eksiklikleri. Ayrıca dövüş sahneleri le tanıdığımız daniel Wu’nun dövüş yerine silahlı sahnelerle karşımıza çıkması biraz beklentiyi düşürdü.

2018tombraider Sinekritik: Tomb Raider (2018)

Tomb Raider nasıl bitmeliydi?

Filmin senaryosu dişe dokunur değildi; başlangıçta hikayeyi toplamak adına Batman serisini hatırlatan sahnelerin olması güzel bir düşünceydi. Fakat sonradan bazı mantık hatalarını senaryoya bağlamak doğru olur: neden hep bu tip adalara gemilerle giderler ki? Helikopterin yapımından habersiz mi bu senaristler? diye sormak istiyor insan ama işte… Film bu. : )

Tomb Raider yine de sıkıcı olmayan, izlenilebilir bir film olmuş: yeni üçleme için iyi bir başlangıç olmuş ancak bir sonra ki senaryonun daha dişe dokunur olması dileğiyle diyorum.

Tomb Raider 2018 Fragman Trailer

7.0
Genel İnceleme

2018 yapıımı Tomb Raider, bir diğer adıyla Tomb Raider 3 aksiyon ve oyunun hayranlarının ilgisini çekecek yeni bir başlangıç yapmış: daha da iyi olacağını düşünüyorum. Başlangıç için yeterli.

  • Film Oyu 7
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 2
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 21 Haziran 2018

    tomb raider tutkunu olarak söylüyorum güzel bir derleme olmuş. Anlatımınız sonrasında 2 kat daha heyecan sardı. Bir an önce gelmesi ile sinemada direkt olarak izleyeceğim. Kritikleriniz için teşekkür ederim.

  2. Gerçekten merakla beklediğim bir filmdi , yorumlar da güzel olmuş , faydalı bir konu teşekkürler.

  3. Playstation 1 ile başlayan ve platonik aşkım olan Lara’nın, bu seferki film’i, daha önceki denedikleri (angeline jolie) filmlerden daha başarılı olmuş. En azından oyunun konusuna uyulmaya çalışılmış. 2013’deki çıkan tomb raider’ın senaryosuna benzetmişler. Oyunculuklar da kötü değildi ve başlangıç için gerçekten güzel bir film ortaya çıkarmışlar. Umarım devamı gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir