Bu kitabı neden aldığımı ilk başta yazmak istiyorum; çünkü timurlenk hakkında pek bilgi sahibi değilim açıkcası fakat onun hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyorum. Tarihimizi bize okul müfredatında nasıl yanlış ve taraflı anlattıklarını gelişen sanal alem ve teknoloji sayesinde şükür ki öğrendik, yine de eksikliklerimizin olduğu da bir gerçek… O yüzden tarihimizde önemli bir ara sayfa açan Timurlenk hakkında bilgi eksikliğini gidermek en doğal hakkımdır… Ve öğrenmeliyim de…
Bu vesileyle aldığım kitabın fiyatı ve kısa olması, gerçeği söylemek gerekirse ” o an ” almamda ki en önemli etkenlerden ikisiydi… Belki bu kadar acele etmezdim ya da daha araştırarak bir kitap bulurdum bu konuda… Çünkü karşıma çıktı, ” aaa timurlenk ” dedim ve aldım gibi bir şey oldu. : )
Giriş ve önsöz bölümü kitabın çok güzeldi, hatta bir kaç not almama ve buraya yazı yazmama neden oldu. Fakat romanın devamı? Bir roman bu kadar kötü olabilir mi yahu? Karakter tanıtımları yetersiz, alakasız kişiler alakasız zamanlarda romana eklenip bir den yok ediliveriyor, kurgular birbirinden çok kopuk, tarihler yanlış, ” oha ne oluyor lan ” diyorsunuz bazen… Daha saymam gerekiyor mu? 50. sayfaya kadar zor dayandım ki kitap zaten 100 küsür sayfa.. Yazık yani, halbuki romanı elime aldığımda önsözü okuduktan sonra o kadar umutlanmıştım ki…
BOŞ YERE ALIP OKUMAYIN, ZAMAN KAYBI… ROMAN YAZARININ KİTAP ÜSTÜNDE BİRAZ DAHA ÇALIŞMASI GEREK… NE DEDİĞİNİ BİR TEK KENDİ ANLADI SANIRIM.
AYRICA BİTİRMEDEN KİTABI YORUM YAZDIĞIM İÇİN ÜZGÜNÜM.
KİTAP HAKKINDA BİR KAÇ ” AKICI BİR KİTAP BU ” YORUMU NETTE OLSA DA BENİM ELİMDE BUNU GÖREMEDİM, KİŞİSEL GÖRÜŞÜMÜ MAZUR GÖRÜN.
Fakat önsözdeki bir kaç cümle gerçekten anlamlı ve güzel tespitleri içeriyor, onları paylaşmak istiyorum:
1. Acaba cihangir geçinen hangi savaşçı kan dökmemiş, canlar yakmamıştır? Bu gün en medeni bildiğimiz ülkelerde göklere çıkarılan Napolyon’ların, İkinci Fredik’lerin, Deli Petro ve Anibal’ların döktükleri kanlara nasıl açıklama getirebiliriz. Koca Yavuz’un İran seferini siyasetinin gereği olduğunu itiraf eden tarihler acaba Timur’u niye mazur göstermezler…
2. Yavuz, İran seferi ile Osmanlı’yı kurtardı, fakat Timur… Mademki amacı Türk birliğini sağlamaktı niçin bunu başaramamış ve niçin siyasetinin gereğini büyük bir başarı ile tarihe yazdıramamıştır?. Düşüncenin başka, başarının başka bir şey olduğunu herkes bilir.
3. Timur Osmanlı’nın bedeninden pek çok kanlar akıttı, fakat bu kanlar, kangren olmuş bir yaradan ameliyat sırasında dökülen kan ve irinden başka bir şey değildi.
Bu konularda tartışmalı insanlarımız, osmanlıyı yendi diye timurlenki kötülemek kolay; ya bu sorular? ve diğerleri?
Timurlenk hakkında bir çok kişinin bir çok şey yazdığına eminim. Fakat çoğunun yanlı/taraflı olduğuna da eminim. Tarihimizde önemli bir yeri olan Ankara savaşı yüzünden Timurlenk’i suçlamak bize düşmez, hangimiz bu kadar büyük bir devlet yönettik ki? Bu kadar savaşa aç ordu yönettik ki? Hangimiz bu kadar büyük bir siyaset gördük? Şunu bilmeliyiz ki bir ipte iki cambaz oynamaz…
Tarihimizi daha iyi öğrenmemiz ve artık okul müfredatlarında daha gerçekçi tarihin okutulması dileğiyle…
” Geçmişini unutan bir millet, yok olmaya mahkumdur. “
KİTAP:
Şarkın Büyük Hakanı Timurlenk- Dündar Alp, Evreca Yayıncılık