1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji Haberleri
  3. Profilinize Kim Bakmış Tuzağı – Facebook

Profilinize Kim Bakmış Tuzağı – Facebook

facebook-profile-kim-baktı

facebook-profile-kim-baktıFacebook şuan da bir çok kişinin takıldığı bir site; bu site de en çok kullanılan uygulamaların başında ise ” Profilinize Kim Bakmış ” uygulamalarıdır her halde… Öncelikle şunu belirteyim; bu yazımı yazmama sebeb olan şey Trend Micro güvenlik yazılım şirketinin bu konuda bir yazı yayınlamasıdır. Buna ek olarak da; bu tür uygulamaların gerçeği yansıtmayacağını bilmemdir… Bu uygulamalar sonrasında bir çok sosyal medya sitesine de sıçradı; twitter de bile var mesela…

Facebook için oluşturulan tüm uygulamalar, sizin bilgilerinize bir şekilde ulaşmaktadırlar. Yani o uygulamaya izin verdiğiniz an, o uygulama facebook sunucularından değil, kendi sunucularından çalışmaya başlar: bilgilerini de kendi sunucularında saklarlar… Bu konu aslında tüm uygulamalar için geçerlidir; fakat burada önemli olan uygulamaların güvenirliğidir.

İsimleri genellikle ” Profilinize kim bakmış” veya “Profiline bakanı gör” veya ” Hayranların kim ” şeklinde olan bu uygulamalarla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan güvenlik yazılımı şirketi Trend Micro yetkilileri, bu tür uygulamaların kesinlikle yüklenmemesi gerektiğini açıklarken, bu uygulamaların yüklenmesiyle kişilerin profil bilgilerinin bu uygulamayı geliştirenlerin eline geçtiğine dikkat çekti.

Hiçbir şekilde kullanıcılara veya uygulama geliştiricilere bu tip bir yetki verilmediğinin altını çizen uzmanlar, bu uygulamaların yüklenmesiyle kullanıcıların profil sayfalarına hangi kullanıcıların tıkladığını öğrenmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor. Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişigüzel oluşturuyor ya da Facebook`ta “ileti” durumunu ya da “fotoğraflarını” en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.

Peki bu uygulamaları nasıl kaldırırsınız? Bunun için Hesap > Uygulama ayarları kısmına girip, uygulamanın karşısındaki X çarpı işaretine basıp kaldıra tıklayın, biraz bekleyin: tamam ekranı çıkınca tamam’a basın. Böylelikle uygulamayı kaldıracaksınız…

Burada dikkat etmeniz gereken bir hususta; bu konuda açılan fan ve grup sayfalarıdır. Örnek vermek gerekirse: ” fan sayfasına gir, arkadaşlarını davet et, resimlerine kim baktı, kim seni aradı çıksın ” gibi grup ve fan sayfaları… Bu sayfalardan kesinlikle uzak durun: böyle bir sonuca ulaşmaları İMKANSIZDIR. Boş yere bu tip gruplara ortak olmayın, arkadaşlarınızı davet ederek de ortak etmeyin 🙂 [ bu tip gruba veya fan sayfasına girmeniz bir sorun yaratmaz ama ileri de size bir mesaj veya kişisel ileti ile ulaştıklarında; ve benzer şekilde sizi KANDIRMAK istediklerinde bir bağlantı linkleri yollamaları ve sizin ona tıklamanız yeterli 😀 püfff… ele geçirildiniz!!.. ]

Velhasıl; bu tip bilgilerin öğrenilmesi tamamen imkansızdır. sadece tahmin ediyorlar ve tutuyor bazen : )

Yazıyı arkadaşlarınızla paylaşın; bu tip uygulamalar kullanan arkadaşlarınızı uyarın.

FACEBOOK’TA GİZLİLİK NASIL SAĞLANIR..

FACEBOOK’TA DOLANDIRICILARA DİKKAT..

 

Yorum Yap