1999 yılında kurulan VMware, adını daha çok sanal kurulumlar ile duyurdu ve zaten ilk ürünü de Windows gibi işletim sistemleri üzerinde sanal bilgisayarların çalışmasına olanak sağlayan VMware Workstation olmuştu. Daha sonra 23 Mart 2001 tarihinde ilk ESx server piyasaya sürüldü. (şuanki sürüm 6.7’dir) Bu ürün ile tek sunucu üzerinde (server) birden fazla işletim sistemi çalışması artık mümkün olmuştu. Teknoloji gelişiyordu. Peki genel anlamda VMware ESXi Server Nedir, ne işe yarar? Gelin biraz teknik bilgi okuyalım.
VMware ESXi Server Nedir ? Ne işe yarar ?
VMware ESXi, sanal bilgisayarları dağıtmak ve sunmak için VMware tarafından geliştirilen bir hipervizördür. ESXi, bir işletim sistemine yüklenmiş bir yazılım uygulaması değildir; bunun yerine, çekirdek gibi hayati işletim sistemi bileşenlerini içerir ve bütünleştirir ve böylelikle sunucu üzerinde işlem yapmanıza olanak sağlar.

En büyük avantajlarından biri olan sunucu kaynaklarını az tüketme özelliği, üzerine kurulu olan sunucularda diğer işlemlere daha fazla kaynak bırakmasıyla önemli bir işlemcidir. Temelde Unix işletim sistemine sahip bir işlemci olarak nitelendirilebilir. Kurulumu için 2 CPU yani 2 işlemci ve 4 GB RAM yeterli olmaktadır. Eğer bu basit, sıradan, az sayılabilecek temel gereksinimler sunucu üzerinde yoksa, EsXi kurulumu maalesef olmuyor. Kurulum aşamasında ayrıca işlemcinin Virtualization (yani sanallaştırma) özelliğinin de BIOS üzerinden aktif hale getirilmeesi gerekmektedir. Kurulumu kısa sürer. Ayarlamaların ve düzeltmelerin ince bir şekilde yapılması, daha sonraki olası sorunların karşınıza çıkmanızı da önleyecektir.
VMware ESXi kurulumu
VMware ESXi kurulumuna başlamadan önce, resmi sitesine üye olarak son sürümü indirmeniz gerekiyor. Üye olduktan sonra e – posta adresinize lisans anahtarı gönderilecektir. VMware ana sitesinden gerekli İSO dosyasını indirip CD’ye yazdırdıktan sonra bilgisayara takıyoruz. Şuan ben bu yazıyı yazarken 7.0 sürümü güncel olarak dağıtılmaya devam ediyordu. 60 gün ücretsiz (Trial) sürümünü indirebilir veya ücretini ödeyerek indirebileceğinizi de belirteyim.
Elinizde bulunan herhangi bir sunucunun, bir host sistemi içerisinde bağımsız birden çok sunucu gibi hareket etmesini sağlayan yazılım işte, VMware EsXi oluyor. Yani kısaca herkesin anlayacağı şekilde söylersek; bir bilgisayarı, birden fazla bilgisayarmış gibi çalıştırma özelliğine sahip. Bu sanal sunuculara da genelde hosting alışverişi yaparken karşınıza çıkan VPS ya da VPS diyoruz.
Kurulumuna, resimli anlatımına girmeyeceğim, ben sadece kısaca bilgi vermek istedim. Kurulumla ilgili işin daha profesyonelleri video anlatım, resimli anlatım yapmışlar zaten, Google üzerinden bulabilirsiniz. Ben merak ettiğimden, bloguma da bir yazı eklemek istedim. VMware ESX server mantığını, nasıl işlediğini, kurulumunu ve yönetimini en iyi şekilde öğrenmek için VMware ESX server eğitimini almanızı da tavsiye ederim. Birçok büyük, küçük şirketin sanallaştırma konusuna önem verdiği günümüzde, sizin de bu eğitimi profesyonel kişilerden almanız durumunda, iş bulma şansınız daha da artacaktır. (özellikle bu konuda iş arayanlar için önemli)