1. Anasayfa
  2. Genel Kategoriler

Kitap Yorum: Genç Boksör

Kitap Yorum: Genç Boksör
Genç Boksör
0

Jack London tarafından kaleme alınan, Kırmızı Kedi Klasikleri serisi eserlerden biri olan Genç Boksör adlı kitabı da bitirdim. “Bu maçtan sonra Pat Glendon, şöhrete varan basamakları tırmanmaya başladı.” cümlesi tipik bir Yeşilçam cümlesi gibi değil mi? Aslında sıradan olan bu durumu yazar, kurgusuyla beraber başarılı bir şekilde ele aldı. Akıcı, sıkmayan üslubu ile dikkat çekiyor. Yaklaşık 88 sayfa kitap. Son zamanlarda çerez niyetine kısacık öykü / hikayelerin yer aldığı klasikleri okuyorum. Sonuncusu da bu oldu.

Yazımın bu kısmında ufak bir not ekleyeyim: Editörün eseri adeta bilimsel makale havasına sokan dip notlarını ve açıklamalarını beğendim. Bu notlar boks sporunu daha iyi tanımama neden oldu. Ayrıca yazarın eseri oluştururken ki düşüncelerini anlama imkanımıza da… Bu açıdan başarılı buldum.

Genç Boksör adı dışında farklı adlarla da yayımlandı

Kitabın girişinde ve son sayfasında illüstrasyonlar mevcut; sonuncusunu orijinal eserin kapak fotoğrafı diye tahmin ediyorum. Kitap hakkında biraz araştırma yaptığımda ülkemize Şampiyon, Yabani Adam ve Acı Kuvvet isimleriyle de yayımlandığını gördüm. Ben Kırmızı Kedi Klasikleri serisinden, Saffet Günersel’in çevirisiyle okudum ve beğendim.

Yüzyılın başlarında ABD’nin durumunu özetler nitelikte cümlelere yer veren roman, aslında Amerikan halkını yansıtması bakımından sıradışı diyebiliriz. “Saf bir yetenek” olan genç Pat Glendon’un para ve kadınla olan tanışmasını yazarın daha da irdelemesini bekledim ama kısa sürdü. Babasının tavsiyeleri üzerine şehre adım atar atmaz “köyden indim şehre, şaşırdım birden bire” moduna girmemek için çabalayan genç karakterimiz, sonunda paraya, şöhrete, güce, kadına yenilir gibi oluyor; tüm sporları etkisi altına alan paranın nasıl da sporun doğasını ve insanı yok ettiğini gözler önüne seriyor. Eserin finali tam istediğim gibi.

Genç Boksör adlı kitap sadece benim değil, başkalarının da ilgisini çekmiş ve böyle bir şey ortaya çıkmış. İnstagramda buldum bu fotoğrafı.
Genç Boksör adlı kitap sadece benim değil, başkalarının da ilgisini çekmiş ve böyle bir şey ortaya çıkmış. İnstagramda buldum bu fotoğrafı.

Sanırım yazar da bir dönem boksör ile ilgilendiğinden böyle bir eser ortaya çıkmış: adeta boks sporunu çözmüş ve edebi dile dökmüş. Yazar, kitabında boks dünyasında yaşanan adaletsizlikleri saf bir karakter üzerinden okurun yüzüne vuruyor. Boksun yani bir nevi sporun ticari bir araca dönmesini ustaca, basit ve akıcı cümleler ile aktarıyor.

Sürükleyici ve merak uyandıran kurgusu ile okuru içine çeken roman, modern yaşamın adeta fotoğrafını çekiyor. Aslında eserde sıradışı bir şey yok; hepimizin tahmin ettiği bir gerçeği yalın bir dille anlatan yazarın kurgusu var.

Bir oturuşta okuyabileceğiniz, yaklaşık 80 sayfalık, özellikle boks hayranlarının okumasını önereceğim bir yapıt. Sporun amatörlükten, profesyonelliğe geçmesi ve sonrasında ticari bir araca dönmesi sonucu nasıl yozlaştığı hepimizin malumu. Bu yüzden keşke spor bu kadar saf ve temiz kalabilse diyorum. Yazımı da ki ayrı efsane olan Roy Jones ve Joe Calzaghe’nin efsane maçlarının en sıcak anlarıyla bitireyim.

Kitaptan alıntıladığım bazı yerler;

“Dün akşamı bir Türk hamamında geçirdim”. (s. 66)

“Ve bir erkek, hayatının kadınını buldu mu yapacağı tek şey var: o kadına iki eliyle sarılmak ve hiç bırakmamak.” (s. 68)

Reaksiyonunu Göster!
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 5
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir