Sağlıklı beslenmek, her insan için önem teşkil eden bir olay olarak görülmektedir. Doğru besinler tercih edildiğinde kendimizi dışarıya karşı korumuş olur ve bunun yanında vücudumuzun zayıf bulunan yanlarının güçlenmesinde büyük bir yol kat ederiz. Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır. Salata, cacık, köfte ve sıralamakla bitmeyecek Türk mutfağının birçok yemeğinde bulunan semizotu, OMEGA-3 yağ asidi bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. OMEGA-3 yağ asidi, kardiovasküler hastalıklara karşı oldukça etkili bir tedavi olarak görülmekte ve bu hastalıklara yakalanma olasılığını düşürmektedir. Semizotunun sağladığı faydalar saymakla bitmez.
Yapılan bir çok araştırmalar arasında semizotunun sağladığı faydalar; beyin tümörü oluşumunda görünür düzeyde azalmalara yardımcı olmakta ve kanda bulunan yağ oranını da azaltmakta etkili bir etken olarak tanımlanmaktadır. Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor. Semizotu içinde bulunan OMEGA-3 yağ asidi, gündelik hayatta bilinen; çocuk zihni ve konsantrasyon gelişiminde etkilidir. Depolanabilir olan A vitamini bakımından zengin bir yapıdadır. Ayrıca vücutta depolanmayan C vitamini oranı da fazla olduğu için semizotu tüketimi, vücudun mikroplara karşı direncinin artmasında ve iskelet yapının güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Semizotunun besin değerleri:
100 gr. taze semizotunun içerisinde yer alan besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
Semizotunun sağlığımıza yararları:
Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir. Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir. Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır. Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor. Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.
Kardiovasküler hastalıklar Nedir?
Kısaca kardiovasküler hastalıklar; kalp ve kan damarlarında bulunan hastalıkları barındıran gruba verilen genel bir isimdir.