Kitap İncelemesi: Hayatın Mucizeleri – Stefan Zweig
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Yazılarım

Kitap İncelemesi: Hayatın Mucizeleri – Stefan Zweig

4

Hayatın Mucizeleri” Stefan Zweig’in kısa ancak içi dopdolu, özel eserlerinden bir tanesi. Her ne kadar içerisinde Hristiyan – Yahudi sempatisini kazandıracak ifadelere (bir o kadar da nefret edecek türden ifadelere) yer vermiş olsa da (yani dini açıdan da ele alınabilir bir eser) 2. Dünya savaşının getirdiği psikolojinin insan üzerinde etkisi ile hayatın tüm tecrübesini tatmış bir insanın genç bir kadın karşısındaki çaresizliği, bir o kadar da başarılı olması anlatılıyor eserde.

Hayatın Mucizeleri Kitap İncelemesi

Naziler 1933 yılında iktidara geldiklerinde yakmaya başladıkları eserler arasında ünlü yazar Zweig’in eserleri de vardı; usta yazara bu kadar “kindar” olmalarını, yazarın eserlerini okuyanlar anlayacaktır. Yahudi katliamından etkilenen bir gencin, Hristiyan olmasına ön ayak olmak isteyen bir dindara karşı tepkisi aslında yazarın, Esther üzerinden Hristiyan dünyasına verdiği bir mesaj olabilir mi? Tabii ki öyle. Devam edelim…

Zweig’in eserleri kısadır ancak bir o kadar da ağırdır: yazarın psikoloji alanındaki birikimini usta bir şekilde yansıttığı eserinde ruhsal gelgitlerin insan ve çevresi üzerindeki etkisinin yoğunluğunu okurken hissedeceksiniz. Tasvirler, diyaloglar tam anlamıyla yerinde. Dönemin karamsar tablosu ancak umudunu kaybetmeyen insanları… Karakterin ressam olması ancak yazarın da dönemi çok iyi resmetmesi. Güzel. İntihar eğiliminde olan bir insandan böyle eserler çıkması ilginç gelebilir ancak yazarın iç dünyasını ve çalkantılarını da göstermez mi?

Hayatın Mucizeleri adlı kitabı Maviçatı Yayınlarının 3. basımından okudum; piyasada onlarca yayınevine ait kitap basılmış durumda.
Hayatın Mucizeleri adlı kitabı Maviçatı Yayınlarının 3. basımından okudum; piyasada onlarca yayınevine ait kitap basılmış durumda.

Stefan Zweig kısa ama öz yazmayı sevenlerden

Hayatın Mucizeleri, İtalyan bir ressamın Meryem Ana olarak çizmek isterken tanıştığı model (Esther) ile arasında geçen ilişkiyi anlatıyor. 20. yüzyılın çalkantılı savaş dönemini yansıtan eserde karamsarlık, kötümserlik yazarın usta kalemiyle ressam karakteri eşliğinde resmedilirken, akıcı ve keskin üslup, karakterlerin ustaca anlatımı ve çağa tanıklık, ortaya önemli bir edebi eser çıkartıyor ve okuyucuyu kendine kaptırıyor.

Yazarın hayat hikayesi incelendiğinde; annesinin bir Yahudi olduğu görülüyor ki bu durumda babası da Yahudi olmalı. Yahudi katliamının getirdiği psikolojik sonuçlardan muhtemelen kendi de etkilenmiş; Hristiyan dünyasına tepkisini model üzerinden vermiş olabilir. Gayet doğal. Belki de Meryem Ana karakteri, annesine olan özlem/sevgiyi de anlatmış olabilir. Stefan Zweig, Hitler’e karşı oldukça nefret duyan biriydi ve sonları ikisinin de aynı oldu: intihar ettiler. Savaşa olan tepkisini bu kadar akıcı ve bir o kadar da etkileyici bir şekilde anlatması, yazarın kalitesini de ortaya koyuyor.

Okurken hikayeyi içinizde yaşayacak, yaşananları dışardan bir üçüncü şahısmış gibi izleyecek, kısacık kitaptan onlarca sahnenin zihninizde canlanması sizi şaşırtacak ve bitmesine belki de üzüleceksiniz. Bazıları eser hakkında “kötü” diyebilir, bazen dışardan bakınca da yazarın “çerez” niyetine yazdığı bir eser olarak da gözükebilir ancak 80 küsür sayfalık tadımlık bu kitap sizin iyi şeyler hissetmenize neden olabilir.

Hayatın Mucizeleri Kitap Özeti – Önemli Kısımlar
  • Halkların ve dinlerin birbirine yabancılığı, kanlarını birbirlerine daima yabancı ve düşman olarak görme,birbirinden şüphe duyma yönünde verilen eğitim; bu şüphe ve olumsuzluk ancak sevgiyle aşılabilirdi. (s. 39)
  • Böyle bir insandan kendisine ve kendi ruhuna uzanan bir yol yoktu. Yan yana olma vardı ama fark etme yoktu, boşluk vardı ve kavrayış yoktu. (s. 63)
  • Benim kabul ettiğim tek bir görev var; o da insan olmak ve çalışmak. İnsanlıktan öte bir vatanım, insanları öldürmek gibi bir hırsım yok. (s. 151)
  • Birey daima fikirden güçlüdür; yeter ki kendisi olarak kalsın, kendi iradesiyle. Tek bilmesi gereken, insan olduğu ve öyle kalmak istediğidir; o zaman çevresindeki laflar, bugünlerde insanları uyuşturmak için söylenen o laflar, vatan, görev, kahramanlık, bütün bunlar yalnızca leş gibi kan kokan, sıcak, canlı insan kanı kokan kelimelerdir. ( s. 153)
  • Bir kağıt parçasının hiçbir şeyimi almasına izin vermiyorum, sonu insan öldürmekle biten hiçbir kanunu tanımıyorum. Bir devlet dairesinin belimi bükmesine izin vermeyeceğim. Şu anda siz erkekler, hepiniz ideolojiler tarafından mahvedildiniz, politika ve ahlak düşünüyorsunuz, biz kadınlarsa hala doğrudan doğruya hissediyoruz. Vatanın anlamını ben de biliyorum ama bugün ne olduğunu da biliyorum: adam öldürme ve kölelik. İnsan, halkının bir parçasıdır ama halkı çıldırdı diye onun da çıldırması gerekmez. (s. 168)
Hayatın Mucizeleri Google'da dolaşırken böyle bir fotoğraf da buldum. Instagram için çekildiği belli. :)
Hayatın Mucizeleri Google’da dolaşırken böyle bir fotoğraf da buldum. Instagram için çekildiği belli. :)

Hayatın Mucizeleri adlı kitap yaklaşık 87. sayfa. Maviçatı Yayınları tarafından basılan 3. basıma ait kitabı ben okudum, piyasada onlarca yayınevi tarafından basılmış aynı adlı eser var: benim okuduğum eserin çevirisi güzeldi, imla hatalarına yer vermediler, basım kalitesi de iyiydi.

Hayatın Mucizeleri VLOG – Yükleniyor…

iyi okumalar.

10.0
Kitap İncelemesi

Ünlü yazar Stefan Zweig tarafından kaleme alınan (orijinali Almanca'dır) Hayatın Mucizeleri adlı eser hakkında kitap incelemesi. Kitabın özeti yerine okumanızı tavsiye ederim çünkü yaklaşık 90 sayfa kadar.

  • İnceleme 10
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 9
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Kitabı sahaflarda arıyorum, bu sayfaya ulaştım. Oldukça fikir sahibi oldum ve alacağım teşekkürler hakan

  2. 7 Aralık 2019

    İyi bir değerlendirme yazısı olmuş…
    Yüreğine sağlık..

  3. 4 Ocak 2020

    Zweig harika bir yazar kitaplarının birçoğunu okudum bunlardan en çok hoşuma gideni sabırsız yürek ve Amok Koşucusu kitabıydı.Hayatın mucizesi kitabı da kitaplığımda mevcut ama henüz okumak için sıra gelmedi bu kitabı en kısa zamanda okuyacağım zaten yazınızı okuduğumda merak ettim bakalım elimde Rıfat Ilgaz’ın bir kitabı var onu bitirdikten sonra Zweig den devam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir