CMD kendi kendine açılıp kapanması hatası

cmd

Bilgisayarınız normal açıkken veya bilgisayarınızı başlattığınızda veya oyun oynarken; bazen CMD ekranı kendiliğinden – otomatik olarak açılabiliyor. Bu genelde sistemsel/yazılımsal bir sorundur; CMD ekranı açıldığında eğer oyundaysanız, oyunu altta alır ve masa üstüne dönersiniz. Bu sıkıcı bir sorun. Çözümü ise bilgisayarınızın markasına veya yazılımlara göre basit veya zor olabiliyor. Ben bulabildiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Bu sorun meydana geldiğinde genelde cmd.exe ekranı açılıyor, bir kaç saniye kadar açık kalıyor, sonrasında kendiliğinden kapanıyor.

CMD kendi kendine açılıyor

Bu konuda öncelikle bir Youtuber’in paylaşmış olduğu video işinize yarayabilir. Video uzun bir anlatıma sahip; yapılanları tekrar etmeniz kâfi. Fakat ben yazı olarak da ek bilgiler vereceğim. (Bazı bilgiler videoda da yer alıyor)

Otomatik CMD ekranı açılıyor

Öncelikle belirteyim; CMD ekranının açılmasının çeşitli sebepleri olabilir. Yazılımsal, sistemsel bir sorun olabilir; örneğin sürücüleri güncelleyerek ya da sabit disk bakım onarımı yaparak bu sorunu çözebilirsiniz. O yüzden burada yazanları – videoda anlatılanları sorunun çözüldüğüne hem fikir olduğunuz ana kadar deneme yanılma yöntemiyle yapmaya çalışın. Sisteminizin yedeğini almayı da unutmayın.

Bu örnek bir CMD ekranı hatası. BEnzer hatalarla karşılaşabilirsiniz. Bu CMD ekranında sürücülerin güncel olmaması nedeniyle yaşanan bir hata var.

Yapmanız gerekenler,

  1. Öncelikle Bilgisayarınızda bulunan, kullanmadığınız programları program ekle kaldır kısmından kaldırın. (Bu kısımda yer alan tanımadığınız programları da kaldırın veya Google üzerinden teyit ettikten sonra kaldırın) Veya CMD ekranında veren hatayla alakalı olabileceğini düşündüğünüz programları kaldırın.
  2. CMD ekranının açılması virüs kaynaklı olabilir. (Düşük ihtimal) Bu yüzden tam virüs taraması yaptırıp, bilgisayarı tekrar kapatıp – açın.
  3. Windows + R tuşuna basın ya da başlat menüsünde arama kısmında msconfig yazıp enter tuşuna basın. Açılan kısımda eğer Windows 10 kullanıyorsanız, Başlangıç kısmına tıklayın. Açılan kısımda c:\WINDOWS\system32\cmd.exe yanındaki işareti kaldırıp bilgisayarınızı yeniden başlatın. (Bu kısımda bulunan ve sistem uygulamaları dışında bir program var ise bunların yanındaki işaretleri de kaldırın.)
  4. Sistem geri yükleme deneyebilirsiniz. Sorunu en son aldığınız tarihten önce bir ön yükleme var ise bu tarihe geri yükleme yapabilirsiniz. Bunun için Bilgisayar > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Sistem Koruması > Sistem geri yükleme kısmından bilgisayarınızı geçmiş bir tarihe geri yükleyebilirsiniz.
  5. Windows üzerinden yeni bir Windows kullanıcı hesabı oluşturup, tekrar sorunu gözlemleyebilirsiniz.
  6. Bilgisayarınızı güvenli mod ile başlatın. Eğer sorun yaşanmaz ise cmd ekranının otomatik açılması 3. parti uygulamalar nedeniyle oluyor demektir; bu durumda 1. maddede yazanları tekrar deneyiniz.
  7. Bilgisayarınızın sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. Bunun için markası neyse laptop veya bilgisayarınızın; üretici sitesine gidin ve kontrol edin veya sürücü güncelleme için çeşitli programlar var, onları kullanabilirsiniz.
  8. Windows işletim sisteminni güncel olup olmadığını kontrol edin.
  9. C:Windows\SoftwareDistribution\Download\ klasörü içerisinde bulunan tüm dosyaları silin.

Sorunun devam etmesi durumunda, BURADA yer alan dosyayı masaüstüne indirip, sıkıştırılmış dosyadan çıkartıp, Allupdate.bat dosyasına sağ tıklayarak ”Yönetici olarak çalıştır” seçeneği ile çalıştırınız. İşlem tamamlanıp, DOS ekranı kapandıktan sonra test ediniz.

Bilgisayar kendiliğinden CMK ekranı açıyor hatası

Gelelim biraz daha kod yazılımı isteyen, profesyonele kaçan işlemlere…

Öncelikle başlat arama kısmına cmd yazıp, sağ tıklayıp, yönetici olarak çalıştırı seçin. Açılan ekranda;

Netsh int ip reset a.txt
Netsh winsock reset
Netsh winhttp reset proxy
Netsh advfirewall reset
ipconfig /flushdns

komutlarının hepsini sırayla yazıp, enter tuşuna basıp, sonuçlanmasını bekledikten sonra işlemleri tamamlayın. Bu işlemlerden sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Ve gelelim en kesin çözüme: Bilgisayarınıza format atarak, temiz bir Windows kurulumu ile kökten çözüme kavuşabilirsiniz. Tabii yedeklerinizi almayı unutmayın. Bu kesin ve net çözüm, üşengeçler için. :)

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık