Sinekritik: Karışık Aile

karisik_aile

karisik_aileİlk kez 1998 yılı yapımı ” Evlilik Öpücüğü ” romantik komedi filmi ile karşımıza çıkan Adam Sandler ve Drew Barrymore ikilisi, 6 yıl sonra benzer türden bir film olan 50 İlk Öpücük ile sevilen bir filme imza attılar ve unutulmaz ikililer arasına girdiler. 2014 yapımı Karışık Aile filmi ile tekrar bir araya gelen romantik komedi türünün iki ünlü yüzü, bu kez çoluk çocuk ekran karşısındalar; bu sefer film isminde ‘öpücük’ olmasa da cinselliğin ve bel altı esprilerin arttığını söylemek gerek. Aile filmi mi? Daha çok ergenlik filmini andıran bir yapısı olduğunu söylemem mümkün. Yönetmenliğini ’nin senaristliğini ise Ivan Menchell ve Clare Sera’nın beraber üstleniyor.

Karışık aile filminin konusu, bilindik ve sıradan. Lauren 2 erkek çocuğu olan, eşinden ayrılmış işini seven bir dul bayandır. Jim ise 3 tane kız çocuğu olan ve kızları büyütme konusunda sıfır bilgiye sahip, eşini kaybetmiş bir dul erkektir. İkisi, bir ortak arkadaşlarının ayarlaması ile randevulaşırlar fakat buluşma istedikleri gibi gitmez. Fakat kader onları, ikisinin de ailelerine yapmak istedikleri sürpriz sonrası tekrar Afrika’da buluşturur: iki aile böylelikle birbirini tanır ve zamanla her şey bir birlikteliğe doğru yol alır. Filmin neredeyse tamamı bu şekilde fakat ne komediyi üst seviyeye çıkartıyorlar ne de o an ki romantizmi tam olarak hissedebiliyorlar: ergenlik sorunlarını ise nedense hep cinselliğe bağlayıp çözüm üretiyorlar. Saplantılı çocuk psikolojisinin çözümü  yerine yine ergenliğe giren bir bayanın cinselliği tanımasını ön plana çıkarması gibi ‘ailecek’ izlenilmesi sakıncalı sahnelerin yer aldığı bir film karışık aile. ismindeki aile etiketinin de pazarlama amaçlı kullanıldığını düşünüyorum.

Tamam; filmde güldük, eğlendik, kendimizin yapamadığı şeyleri yapanlara gıptayla baktık, yapamayacağımız tatilin keyfini sürenleri ilgiyle izledik ama… Sinemayı bu şekilde kullanmak doğru değil! Sinema bu değil! Belki de kurgunun göbeğine hep cinselliği oturtmalarından sürekli cinsellik konulu sohbetler oldu diyelim, hadi bunu görmezden gelelim de: bu gibi etkinlikler filmi kesinlikle aile filmi kategorisine sokmaz. Yani bir amerikan dizisi olsa ve amerikada yayınlansa ses çıkarmayacağım. Ama dostum! Biz amerikalı değiliz! Onlara gıpta ile bakmak zorunda değiliz! Onların bize bu şekilde empoze ettikleri ailevi yaşamı ‘özgürlük’ kavramı içerisinde değerlendirip, ‘ bu bir film ‘ diyerek geçiştiremeyiz! Tamam; genç bir birey olarak filmi izlerken güldüm eğlendim ama genel olarak hitap ettiği toplumu düşündüğümde sinemanın etkilerini de göz önüne getirdiğimde bence gereksiz bir film diyebilirim. Bu tip eleştirilere genelde ‘bu bir film’ ve ‘amerikalılar yapıyor sen daha iyisini yapsana eleştireceğine’ diye cevap verenler olacaktır; e o zaman hiç bir filmi eleştirmeyelim. Mesela filmdeki ciddi CGI hatalarını görmezden gelelim, teknik konuları da görmezden gelelim. Gidip koyun gibi izleyip, çıkalım. Bu mudur yani!? Bence filmlerin eleştirisi yapılırken komplo teorilerine odaklanmadan, izleyici genel kitlesi içerisinde yaş oranları açısından -ki aslında filmlerin böyle bir ayrımı var mesela +7 filmler gibi- değerlendirilmesi normal bir şey.

Filmin iki ünlü yıldızı olan Adam Sandler ve Drew Barrymore fazla bir şey söylemeye gerek yok: bildiğimiz gibiydiler. Fakat cehennem melekleri serisinde en son izlediğim Terry Crews‘in, o kaslı halinden sonra böylesi komik hareketler içerisinde şarkı söylerken izlemek de değişik oldu diyebilirim. Filmde ki diğer bir sürpriz karakter ise Shaquille O’Neal oldu; genelde animasyon filmlerde seslendirme yapan fakat basketbol temalı bir kaç filmin yanında kazaam gibi çok güzel bir filme de imza atan NBA starının filmde unutamadığım sahnesi -ki aslında filmdeki toplam rolü 5 dk yı geçmez- ağlamaya çalıştığı sahne olsa gerek: o cüsse ile ağlamak yakışmıyor be dostum! Gereksiz bir sarışın karakterden ise bahsetmeye değmez! Buna mı gülüyor amerikalılar dedirten türden! Amerikan halkının ‘kuma’ benzeri yeni bir sevgili yapıp aileleriyle gezmelerini normal bir şekilde ekrana yansıtmalarına ise ek bir açıklama yapmama gerek yok sanırım!

Kesinlikle bir aile filmi olduğunu düşünmediğim, romantizmin ve komedinin uç noktalarına bir türlü gelemeyen, size kahkaha attırmak veya romantik anlar yaşatmak yerine bel altı espriler ile günü kurtaran bir film Karışık Aile. Keşke bu tür benzer, sıradan bir filmi çekmek için emek harcamasaydılar: ki bu yüzden zaten insanın aklına bu tür filmler hakkında komplo teorileri geliyor.

Bence zaman kaybı; yine de iyi seyirler şimdiden…

 

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık