Kitap yorum: Tarihi Değiştiren Askerler

tarihi değiştiren askerlerAskerlik ve daha doğrusu ordu yönetmek, ülken için yeni yerler keşfetmek her zaman ilgimi çekmiştir ve tarihe damgasını vurmuş bu askerlerin hayatlarını ve/veya yaptıklarını okuyup, incelemek için bu kitabı almıştım. Bir serinin 4. kitabı olduğunu kitabı okumaya başladıktan sonra anladım. Daha önce “Tarihi Değiştiren Savaşlar”, “Tarihi Değiştiren Konuşmalar”, “Tarihi Değiştiren Olaylar” adlı kitapları yazan yazar Ali Çimen, “Tarihi Değiştiren Askerler” kitabı ile seriye kaldığı yerden devam ediyor. Çimen, yeni çalışmasıyla dünya tarihinde nam salmış başlıca kumandanların hayatlarını, hayatlarındaki dönüm noktalarını, onları tarihi değiştiren konuma getiren savaşların öncesini ve sonrasını ele alarak okurlarının beğenisine sunuyor.

Kitap, kesinlikle bir ansiklopedik kaynak değil. Yani, tamamen hayatlarını anlatmıyor; yukarıda da yazdığım gibi belirli kesitleri anlatıp diğer askere geçiş yapıyor. Kalın bir kitap da değil; bu ünlü askeri dehalar hakkında öğrenmeniz ve bilmeniz gerekenleri yazmakla yetiniyor. Resimlerle zenginleştirilmiş kitap da her askeri dehadan sonra önemli notlar kısmının yazılması gerçekten çok güzel bir seçenek olmuş kitap için.

Kitabı elinize aldığınızda bırakmak için bir sebebiniz yok, tabii bunun için tarihe meraklı biri olmanız da gerekiyor. Popüler tarihin en önemli simalarını okuyacaksınız kitap da; bilinen tarihten beri ismini duyduğumuz bir çok askeri dehanın yanında benimde ilk defa duyduğum bir kaç kişinin yer aldığı kitap kütüphanenizi zenginleştirecek cinsten bir seçim olacaktır ve serinin diğer kitaplarını tamamlayıcı yapıdadır. Yani serinin diğer kitaplarını da okumak gerek… Fakat, okuduğu kitapta ayrıntıları da merak eden bir yapınız varsa sizi tatmin etmeyebilir; bunun için askeri dehaların biyografilerine yönelmeniz gerekecektir. :)

Kitap da bizim tarihimizi ilgilendiren askeri dehalarda yok değil; en fazla yer de kitap da Atatürk’e verilmiş. Biraz taraflı ve eksik yazıldığını düşünsem de kitapta fazlasıyla yer verilmesi yazarın bir torpili olması ve hakkında yazılacak çok şeyin olmasıdır belki de.

Kitabı okuduktan sonra aklıma ‘acaba yazılmayan veya yazılması gereken bir asker kaldı mı?’ sorusu geldi ve kendi adıma buna cevap veremedim. O yüzden başarılı bir kitap olarak değerlendiriyorum.

Kitapta Yer Alan Askerler; Bir kitapla onlarca askere zafer kazandıran general; SUN TZU, Makedonya’dan yola çıktı, tüm dünyayı fethe kalktı; BÜYÜK İSKENDER, Roma’nın belalısı Kartaca Generali; HANNİBAL, Roma’nın muzaffer komutanı dünyayı fethe çıkıyor; JÜL SEZAR, Göçmen kabilelerini topladı; Roma İmparatorluğu’na kan kusturdu; ATİLLA, Allah’ın Kılıcı, 100 savaşa girdi hiç birini kaybetmedi; HALİD BİN VELİD, Cermen prensliğinden Roma İmparatorluğu’na koşan Frank Kralı, Birleşik Avrupa hayalinin mimarı; CHARLEMAGNE, Anadolu’nun kapısını Türklere açan büyük savaşçı, Malazgirt Fatihi; SULTAN ALPARSLAN, Haçlıların Kudüs iştahını kesen İslam kumandanı; SULTAN SELÂHADDİN EYYUBİ, İngilizlerin ‘Arslan Yürekli’ İngilizce bilmeyen Kralı; I. RICHARD, Moğol steplerinden dünyayı fethe çıktı, Hazar’dan Japonya’ya uzanan bir imparatorluk bıraktı; CENGİZ HAN, İstanbul’u fethetti, Roma’yı istedi, Avrupa’yı Osmanlı’nın ayakları altına serdi; FATİH SULTAN MEHMET, Korsanlıktan Amiralliğe yükseldi, Akdeniz’i Haçlılara dar etti; BARBAROS HAYRETTİN PAŞA, Aztek medeniyetini yıkan, Güney Amerika’yı İspanyollaştıran kaşif; HERNAN CORTES, At üzerinden inmedi Osmanlı’yı cihan imparatorluğu yaptı; KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN; Kralcıları ezdi, mezarından çıkarılıp asıldı ama İngiltere’yi süper güç yaptı; OLIVER CROMWELL; Osmanlı ‘deli’, Batı ‘büyük’ dedi; Rusya’yı dünya devi yaptı; BÜYÜK PETRO, Yerlilerle, Fransızlarla, İngilizler için ve İngilizlere karşı savaştı; Amerika’nın ilk başkanı oldu; GEORGE WASHINGTON, Napolyon’a denizlerde nefes aldırmadı, İngiltere’yi denizler hakimi yaptı; AMİRAL NELSON, Asker, konsül, imparator; Fransız Devrimi’nin savaş makinesi; NAPOLYON BONAPARTE, Dünyayı ‘özgürleştiren’ kızıl diktatör; JOSEF STALİN, İki Dünya Savaşı’ndan Kore Harekatı’na Amerikalılara hep o komuta etti; DOUGLAS MACARTHUR, Büyük hayalleriyle büyük bir imparatorluğu küçülten asker; ENVER PAŞA, Çöken bir imparatorluğun subayıydı, kurduğu devletin cumhurbaşkanı oldu; MUSTAFA KEMAL ATATÜRK, Japon donanmasının beyni, Pearl Harbor’ın fikir babası; AMİRAL ISOROKU YAMAMOTO, Tanklara aşıktı, her iki dünya savaşında da tanklarla Amerika’yı zafere taşıdı; GENERAL PATTON, Üstün Irk sevdasıyla dünyayı ateşe veren Faşist lider; ADOLF HİTLER, Üniversite okuyamadı; önce asker, sonra kahraman, ardından da Amerika’ya başkan oldu; DWIGHT DAVID EISENHOWER, Hitler’i yendi, hiç savaş kaybetmedi, Rus liderlerini gölgede bıraktı; MAREŞAL ZHUKOV.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık