Alet Çantam

alet-cantam

alet-cantamÖzellikle işletim sistemini yeniden kurduğum zaman ( yani format attığım zaman ) bilgisayarıma kurmam gereken programları belirleyip bilgisayarıma indiriyorum ( güncel sürüm kullanmak adına bu programların yedeklerini almıyorum, çünkü eninde sonunda yenisi çıkıyor; ve sıfırdan sitesinden virüssüz – en yeni şekliyle indirmek en mantıklısı bana göre. ) ve ondan sonra kurulumlarına geçiyorum.

Fakat herkes gibi benim de program seçimlerim var, mesela bazıları mozilla sevdiği gibi bazıları opera da kullanıyor. Ben ise alet çantam bölümünde sizlerle genellikle ücretsiz programları paylaşacağım; böylelikle hem uzun süre kullanabileceksiniz hem de her hangi bir sınırlamaya maruz kalmayacaksınız.

Önereceğim programların hepsi windows işletim sistemlerinin hepsinde çalışıyor; linux veya pardus işletim sistemleri için program önermiyorum onlar için kendi forumlarını takip edin; fakat beğendiğim programlar olursa o konuda ekleme tabii ki yapacağım.

Bu programların indirme linklerini ben paylaşmayacağım fakat hepsine yukle.net veya inndir.com adreslerindeki arama seçeneği ile ulaşabileceksiniz. ; ) ( veya google, değil mi? )

Tarayıcı:

Mozilla firefox 3.6 versiyonu şuan yayında ve mozilla.com sayfasından zaten direk olarak indirme şansınız var; kesinlikle kullanmanızı öneriyorum. Bir çok eklentisi olması da cabası. ( seoquake, softlink swf, firebug gibi. )

 

Chrome benim yan tarayıcım. : ) Youtube, twitter, friendfeed ve facebook gibi siteleri bu tarayıcı ile daha rahat kullanıyorum; o yüzden hep yanda açıktır. Fakat chrome’nin bir kötü özelliği her açtığınız sekme ayrı bir yük oluyor bilgisayara; o yüzden fazla açmamaya bakın. : )

 

Antivirüs / Pc Koruma

Bilgisayarınız korunması konusunda sizlere bir çok öneri de bulunulmuş olabilir; herkes farklı konuşur. Fakat önemli olan sizlerin bilgisayarınızı nasıl koruduğunuz ve nelere dikkat ettiğinizdir. Bundan dolayı herkes asıl suçu virüs programlarına bulsa da gerçek suçlu sizin dikkatsiz olmanızdır.

Ben Bilgisayarımda 3 adet koruma programı kullanmaktayım; ESET32 , Ad-Aware , A-Square

Bunlardan 1 tanesini çevrimiçi çalıştırırım. Diğerleri ise sadece ben istediğimde tarama yapar; o yüzden bilgisayarımda her hangi bir kasma meydana gelmez. Sadece ESET32 çalışır ki bilgisayarı kasmayan bir virüs yazılımıdır. Ve girdiğim sitelere dikkat ettiğimden, bilmediğim dosyaları açmadığımdan dolayı da aslında bir korumaya ihtiyacım yoktur. Fakat normal bir bilgisayar için bu programların yüklü olması, sürekli güncel tutulmaları, 2 haftalık periyotlarla bilgisayarınız taranması koruma adına yeterli olacaktır; eğer yine virüs girmişse bu sizin sorununuzdur. : )

Müzik dinleme:

Bilgisayarımda pek müzik dinlemeyi sevmiyorum, kafa dağıtıyor ama bu konu da kaliteli bir winamp veya media player yerine gelişmeye açık ve daha başarılı bulduğum AİMP ( Ruslar yapmış. ) programını tercih ediyorum; memnunum da. Radyo dinleme, plugin eklentileri gibi özellikleri de cabası; ve tabii ki türkçe. E daha ne isteyeyim?.

Video izleme:

Genellikle indirdiğim videoları vs. VLC PLAYER programı yardımıyla izliyorum: açamadığı video yok nerdeyse; e yeterli. : ) Fazla bir yer kaplamaması en önemli artılarından biri.

GOM PLAYER benim alt yazılı film izlemede favorim!. Özellikle alt yazıları senkronlama, ileri – geri sarma gibi özelliklerinin kolay anlaşılır olması yüzünden tercihimdir; ki açmadığı video bunun da yok. Vlc player ile iyi bir ikili bir bilgisayar için; fazla da yer kaplamazlar..

Sıkıştırma:

Sıkıştırma programları arasında en ünlüsü WİNRAR diyebilirim; fakat tek eksiği 40 gün deneme süreli olması. Fakat buna aldırmayın, 40 gün sonunda da istediğiniz gibi kullanmaya devam edebilirsiniz; sadece kullanmak istediğinizde bir kez ” satın alın ” ibaresi çıkıyor kapatın onu sonra işinize devam edin. : ) Alternatifleri çıksa da ( 7zip gibi ) ben bu programdan vazgeçemiyorum: içlerinde en iyisidir bana göre ve türkçe olması da en büyük artılarından biridir.

Dosya indirme:

Aslına bakarsanız dosya indirme konusunda bir çok alternatifiniz var; fakat ben içlerinde İE – Mozilla ve Chrome ile olan uyumu nedeniyle ORBİT‘i tercih ediyorum; fakat burada önemli olan internetten ne sıklıkla bir şey indirdiğinizdir. Eğer pek kullanmıyorsanız boş yere dosya indirme programı kurmayın. Orbit’in kaliteli rakipleri de var: FlashGet, Free Download Manager gibi… Diğer programlarda iyidir aslında, burada seçim size ait. Ben rapidshare dışında bir siteden pek indirme yapmadığımdan ve bunları indirirken mozillayı kullandığımdan; bana yetiyor.

Rapidshare’den Dosya İndirme

Mipony keşfettiğim programlar içerisinde beni en çok memnun eden programlardan biri. : ) Kendisi ile tanıştığıma çok memnunum :P sürekli yenilenen bir program; rapidshareden premium hesabımla bu programla bir şey indirmek kadar zevkli bir şey yok. Açık olduğunda rapid linklerini kopyala demem yeterli: kendisi gerisini hallediyor. Kendi içerisinde de tarayıcı barındıran bir program; megashare, x7 gibi bir çok ünlü dosya barındırma sitelerinden de dosya indirmenize yardımcı oluyor ki; ben sadece rapid için kullanıyorum.

CD Yazma/İSO Dosyası Açma-Yazma

ULTRAİSO programının hem iso dosyalarını açma/yazma/kullanma gibi özelliklerinin yanında CD yazma özelliğinin olması da çok hoşuma gitti; Nero ve Ashampoo gibi alternatifleri de olmasına rağmen İSO dosyası konusundaki başarısı ve sanal sürücü eklentisi nedeniyle tek tercihimdir bu konuda.

HTML – PHP – ASP Düzenleme

adobe dreamweaver programı özellikle profesyoneller için… HTML , php ve asp konusundaki eklentilerinin de yardımıyla başarılı işler çıkartıyor; fakat ücretli bir program.

Ücretsiz bir html, php, asp dosyalarını düzenleme programıdır Notepad++ ; bildiğimiz notepad’ın biraz daha gelişmiş halidir bir nevi. Ücretsizdir; ben daha çok bunu kullanıyorum ama önizleme ve eklentiler gibi bazı eksiklikleri vardır. Fakat daha çok dediğim gibi html php asp dosyalarını düzenleme için hazırlanmıştır.

FTP

Açık kaynak kodlu yazılımları işte bu yüzden seviyorum!. Günden güne gelişen bir program, FİLEZİLLA.

Total Commander programı bence FTP programlarının en iyisi; fakat en kötü tarafı da çok yavaş olması! Dosyaları atarken uzun süre bekleyebiliyorsunuz ki bu da çok dosya attığınızda sunucu ile irtibatın kesilmesine neden oluyor! FTP dışında bir çok ek özelliği olan bu programı özellikle programa aşina olanlar çok severler, benim gibi! : )

PDF OKUYUCU

Adobe Reader en çok kullanılanı belki de ama hızlı ve fazla yer kaplamayan Foxit Reader sizin işinizi pdf okuyucu konusunda görecektir.

Bunların dışında anlık yazışma için MSN, belge düzenlemek/yazmak için microsoft office programlarını kullanıyorum ki bunları ayrıyetten yazmaya gerek yok. : )

Umarım işinize yarar, sorularınızı eksik etmeyin ;)

{jcomments on}

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık